Gevechten in Kairo - ‘situatie lijkt op die in november’

Caption: Riot police stand guard as soccer fans chant anti-ministry of interior slogans during a protest condemning the death that happened on Wednesday at Port Said stadium, near the Interior Ministry in Cairo, in front of the parliament in Cairo February 2, 2012. Egyptians incensed by the deaths of 74 people in soccer violence staged protests in central Cairo on Thursday as the army-led government came under fire for failing to prevent the deadliest incident since the overthrow of Hosni Mubarak. REUTERS/Asmaa Waguih (EGYPT - Tags: DISASTER SPORT SOCCER) Oproerpolitie en demonstranten voor het ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo. Foto Reuters / Asmaa Waguih

Bij het zwaar bewaakte Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken in Kairo is het vanmiddag tot een botsing gekomen tussen demonstranten en de veiligheidsdiensten. Er zou traangas ingezet zijn tegen de betogers die een complot vermoedden achter de supportersrellen in Port Said gisteravond, waarbij 74 mensen omkwamen.

Zo’n tienduizend mensen gingen vandaag de straat op om hun onvrede te uiten tegen het optreden van de politie na afloop van de competitiewedstrijd tussen de rivaliserende teams Al-Masry en Al-Ahly, meldt persbureau Reuters. Zij verwijten de veiligheidsdiensten ervan niet goed opgetreden te hebben en mogelijk de rellen zelf te hebben uitgelokt. Nadat de veiligheidsdiensten traangas inzetten bij het ministerie zouden honderden demonstranten gevlucht zijn. Er zouden mogelijk 250 gewonden zijn gevallen:

Twitter avatar Repent11 Mohamed Fadel Fahmy MOH: ” 250 injured, 25 critical condition admitted to hospital. Mostly due to affixiation of gas and bone fractures ” #Tahrír #Egypt

Al Jazeera-verslaggeefster Rawya Rageh twitterde ter plekke bij het ministerie toen de onlusten begonnen:

Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh It’s kicking off by the ministry of interior.. Saw tear gas, ambulance, injured ppl #Egypt
Twitter avatar RawyaRageh Rawya Rageh Chants against military and the govt by interior ministry as protesters trying to bring down roadbloc by interior ministry dispersed by gas

Ook de Nederlandse journalist Dirk Wanrooij stond tussen de menigte bij het ministerie:

Twitter avatar dirkwanrooij Dirk Wanrooij Het is bal, heel veel traangas, eerste gewonden, rubber kogels, chaos, het lijkt weer november..
Twitter avatar dirkwanrooij Dirk Wanrooij Iemand naast me werd geraakt door traan gas granaat op zijn borst #egypte

Bekijk hieronder een video van de situatie bij het ministerie rond 18.00 Nederlandse tijd:

Veel mensen hebben zich na de botsingen verzameld op het Tahrir-plein, even verderop van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Demonstranten roepen daar op tot het vertrek van opperbevelhebber Mohammed Hussein Tantawi, leider van de regerende Opperste Militaire Raad. Ook zou de stenen blokkade die een van de toegangswegen naar het plein blokkeert, op de Mohamed Mahmoud straat (Maps) worden afgebroken. Bekijk hieronder een livestream van het Tahrir-plein in Kairo:

Volgens onze correspondent Gert van Langendonck had een groep betogers zich, voordat de onlusten uitbraken, tussen de oproerpolitie en voetbalsupporters om te voorkomen dat het tot een gewelddadige confrontatie zou komen. Dat mislukte. Van Langendonck vergelijkt de situatie in de Egyptische hoofdstad met die in november. Toen vlak voor de parlementsverkiezingen het tot dodelijke botsingen kwam tussen betogers en veiligheidsdiensten. Van Langendonck:

“Het systeem van bevoorrading op het Tahrir-plein is weer op gang gezet. De situatie lijkt op die van november. Op het plein waren vooral mensen van voetbalteam al-Ahly aanwezig. Daarnaast was er ook een grote vrouwenbetoging aan de gang op het plein waar de supporters een menselijke ketting om hadden gevormd. Toen de supporters aankwamen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken was de sfeer droevig, maar die sloeg al snel over in woede. Dit zijn jongens die al jaren vechten tegen de politie en vorig jaar verloren zij al veel vrienden tijdens de revolutie.”

De situatie in Kairo was de afgelopen dagen al broeierig, kan Van Langendonck beamen.

“Voor Port Said, raakten activisten ook al slaags met de Moslimbroeders. Die laatste hebben een verklaring uitgedaan dat de activisten het slecht voor hebben met Egypte. Vandaag spraken zij ook over ‘onzichtbare handen’ achter het incident in Port Said. Dat is hetzelfde taalgebruik van het leger om de activisten zwart te maken. Het gevoel bestaat dat de supportersrellen zijn uitgelokt met de bedoeling om de noodtoestand, die Tantawi zou hebben opgeheven, weer in te voeren. Maar dat is speculatie.”

‘Supportersrellen wraak van politie’

Het idee van een complot achter de rellen in Port Said werd vandaag hardop uitgesproken in het Egyptische parlement. Daar verweet parlementsvoorzitter Saad el-Katatni van de Moslimbroederschap de veiligheidstroepen onachtzaamheid en het “in gevaar brengen van de revolutie.” Andere parlementsleden spraken van een opzettelijke actie, bedoeld om de onveiligheid in het Egypte van na het tijdperk-Mubarak aan te wakkeren.

De supporters van de aangevallen club Al-Ahly, houden het op een wraakactie van de politie. De harde kern stond vorig jaar in de frontlinie van het gewelddadige protest tijdens de revolutie tegen president Hosni Mubarak. Zij leidden eerder vandaag ook de straatprotesten in Kairo in. Daarbij liepen de emoties hoog op, schreef Van Langendonck vanmiddag in NRC Handelsblad.

“De ene verwenst de mensen van Port Said, de ander zegt: ‘Dit is de wraak van de politie.’ Oudere fans proberen jongeren te kalmeren. ‘Dit is precies wat ze willen: ons tegen elkaar opzetten zodat we de echte vijand, het leger, uit het ook verliezen.’”

Ook beschreef Van Langendonck de vermoedens van een complot:

“Het geweld begon al lang voor de wedstrijd, zegt Ahmed Ghaffar, een van de oprichters van de ‘Ultra’s Ahlawy’, de harde supporterskern van Al-Ahly, in een gedetailleerd ooggetuigenverslag dat vandaag via internet werd verspreid. […] Ghaffar beschrijft hoe Al-Ahly-fans ‘laag op laag’ in het nauw zijn gedreven terwijl ‘de Masry-fans op iedereen inslaan, zelfs mensen die al op de grond lagen. Wat hier gebeurd is was ofwel gepland of is gefaciliteerd.’”

    • Hans Klis