Toneelschuur

De Toneelschuur Haarlem bestaat uit twee organisaties: (film)theater en Toneelschuur Producties. Subsidie Toneelschuur Producties: OCW 9,5 ton. Fondsen: 175.000 euro (in 2010). Theater: subsidie gemeente Haarlem: 1,9 miljoen. Sponsors: ca. 25.000 per jaar. Activiteiten: totaal theater: 3416 (films en andere activiteiten plus voorstellingen binnen- en buiten Haarlem).Bezoekers: totaal Toneelschuur: 148.281 (incl. film etc.), voorstellingen Toneelschuur producties: 20.568.

De Toneelschuur in Haarlem is een groot producerend en presenterend theater van landelijke betekenis, en een spin in het web van het theaterbestel. Toneelschuur Producties biedt jonge makers de kans om relevant theateraanbod te creëren, en zo bij te dragen aan de ontwikkeling van de podiumkunsten.

De toneelschuur was veertig jaar geleden de eerste theaterwerkplaats – de voorloper van het productiehuis. Directeur Frans Lommerse: „Wij hebben het concept van het productiehuis uitgevonden.” Maar de productiehuizen zijn een van de grootste slachtoffers van de bezuinigingen: al hun rijkssubsidie wordt ingetrokken. Dat wil zeggen dat Toneelschuur Producties per 1 januari 2013 9,5 ton verliest. Lommerse: „Dit is de grootste ramp die mij ooit is overkomen.” 2012 is voor de Toneelschuur daarom een cruciaal jaar. „Dit is het jaar waarin duidelijk wordt of er een toekomst is voor deze instelling.”

En het is het jaar dat naar aanvullende financiering moet worden gezocht. „We gaan door als producerende instelling, al zal dat met minder middelen zijn.” Er zijn een paar lichtpuntjes: per 2013 steunt de gemeente Haarlem niet alleen het theater, maar ook Toneelschuur Producties, om te beginnen met twee ton. Lommerse is nu bezig met de aanvraag voor meerjarige projectsubsidie bij het Fonds Podiumkunsten. En er zijn „hartverwarmende burgerinitiatieven.” Zo komt er een steunstichting, opgericht door inwoners van Haarlem. Lommerse: „Wij gaan door; het belang is te groot. Met alle kaalslag in de sector is de Toneelschuur meer dan ooit nodig.”

    • Herien Wensink