Stem Bismarck teruggevonden

Otto von Bismarck, de IJzeren Kanselier van het Duitse keizerrijk, heeft 114 jaar na zijn overlijden een stem gekregen. Hij is te horen op een opname uit 1889 op een fonograaf, de voorloper van de grammofoon. Amerikaanse onderzoekers hebben de opname uit de bibliotheek van Thomas Edison gedigitaliseerd en vastgesteld dat dit Bismarck moet zijn die spreekt. Een „sensationele ontdekking”, aldus Ulrich Lappenküper van de Bismarck-Stiftung in Friedrichsruh.

Bismarck was van 1862 tot 1890 minister-president van Pruisen, een functie die hij later combineerde met het rijkskanselierschap van het Duitse keizerrijk. Hij was een machtspoliticus pur sang, die nietsontziend vorm gaf aan de totstandkoming van het negentiende-eeuwse Duitsland.

De opname (te horen via spiegel.de/video/video-1175492.html) is krasserig en af en toe slecht te verstaan. Maar de delen waarop Bismarck goed te horen is, verrassen: zijn stem is minder martiaal dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Volgens de overlevering zou de grote en zware Bismarck een falsetstem hebben gehad. Dat is niet het geval. Te horen is een licht en duidelijk stemgeluid. Het past alleen niet zo goed bij het beeld van een politicus die drie oorlogen voerde en op oude foto’s steevast te zien is als een Pruisische ijzervreter.