Stedelijk Museum rouwt om ‘uitzonderlijke’ Mike Kelley

De Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley (1954) is dinsdag dood aangetroffen in zijn huis in South Pasadena. Volgens de politie heeft de kunstenaar zelfmoord gepleegd. Een vriend van de kunstenaar, die zich zorgen om hem maakte, was naar zijn huis gegaan en belde vervolgens de politie.

Een expositie van Kelley staat op het programma als openingstentoonstelling van het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat later dit jaar na een verbouwing sinds 2003 weer opent. Het nieuws van Kelleys dood is hard aangekomen in het museum. Over de voortgang van de expositie worden geen mededelingen gedaan.

Kelley was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amerikaanse West Coast kunstscene. Hij maakte ruimtevullende, anarchistische installaties die op chaotische wijze gevuld waren met video’s, foto’s, sculpturen, tekeningen en vooral veel speelgoed.

In een verklaring zegt de directeur van het Stedelijk, Ann Goldstein, die Kelley persoonlijk kende: „Het Stedelijk Museum rouwt om het onbeschrijfelijke verlies van één van de meest uitzonderlijke kunstenaars van onze tijd. Mike Kelleys overweldigende talent, zijn verreikende invloed en zijn grote bijdrage aan de kunstgeschiedenis zullen resoneren tot ver in de toekomst. Hij laat ons allen een exceptioneel oeuvre na, en daarmee ook de verantwoordelijkheid om zijn unieke nalatenschap recht te doen. Het was een bijzonder voorrecht om, samen met gastcurator Eva Meyer-Hermann, nauw met Mike samen te werken aan het geplande retrospectief in het Stedelijk.”

De studio van Kelley meldt in een verklaring op de website van de krant Los Angeles Times: „Mike was een onweerstaanbare kracht in de hedendaagse kunst. We kunnen niet geloven dat hij er niet meer is.”