Sprintkanon Stroetinga is de snelste op Weissensee

Marathonschaatser van de BAM-ploeg wint het Nederlands kampioenschap op natuurijs.

Rotterdam. Marathonschaatser Arjan Stroetinga heeft gisteren op de Weissensee in Oostenrijk het open Nederlands kampioenschap op natuurijs gewonnen. De 30-jarige rijder van de BAM-ploeg, bekend vanwege zijn explosieve eindsprint, troefde na honderd kilometer Crispijn Ariëns en Karlo Timmerman af in een massasprint. Stroetinga veroverde eerder dit seizoen ook al de nationale titel op kunstijs.

Bij de vrouwen was Foske Tamar van der Wal (25) de snelste op de Weissensee. Ze toonde zich in een sprint te sterk voor Erna Last-Kijk in de Vegte en Kimberly Muusse.

Aanstaande zaterdag staat op de Weissensee nog de alternatieve Elfstedentocht op het programma.

Toertochten in Nederland kunnen nooit lang uitblijven, met de nu voorspelde vorstperiode. Mocht de vorst tot na het weekend aanhouden, dan keren de marathontoppers snel terug uit Oostenrijk voor klassiekers op Nederlands natuurijs. Denk aan de Driedaagse van Ankeveen of de Noorder Rondritten. In Groningen vinden ze deze ‘ Rit der Ritten’ zelfs mooier dan ‘die tocht in Friesland’.

Gisteren werd in het Nijelamer (Friesland) de eerste kortebaanwedstrijd op natuurijs georganiseerd. Alteveer (Groningen) organiseert morgen de NK kortebaan voor vrouwen.

Pas als de winter echt doorzet, zal het er misschien van komen: de eerste Elfstedentocht sinds 1997. De eerste gemalen zijn in Friesland al uitgezet. NRC