Soberheid in de kookbladen, maar wat is banaansjalot en waar koop je palmkool?

Iedereen kan recepten afdrukken. Kookbladen moeten dus verleiden. Met een culinaire ‘reis’ naar Groningen, een café met 2.000 bieren, of een granaatappelcocktail.

Het begin van een nieuw jaar is in bladenland doorgaans weinig uitbundig. De één doet aan balans (Libelle). Een ander aan goedkoop (Red). En weer anderen pakken uit met een dieet (Cosmopolitan, Happinez).

En denk je: ik ga tóch gewoon voor eten, dan lijken zelfs de kookbladen een geheime afspraak te hebben gemaakt. Januari en februari staan in het teken van soberheid. Koken moet deze maanden snel, simpel, slank en goedkoop.

Maar wie koopt nu om die reden een culinair tijdschrift?

Niemand – zo lijkt het. Want alle kookbladen smokkelen. Neem La Cucina Italiana (4,99 euro). Naast een lijstje met lichte, slanke recepten (tussen de 90 en 450 kcal) is er gelukkig ook ruimte voor romige puree, gekonfijte entrecote en stevige taart. Handig is dat de redactie niet sorteert op thema, maar vooral op gang: zo kun je gemakkelijk een voor-, hoofd- en nagerecht kiezen.

Naast de recepten onderscheidt La Cucina Italiana zich van enkele andere bladen met de ‘kookschool’. Er wordt een geslaagde poging gedaan de lezer kooktechnieken bij te brengen. Dit keer wordt in tekst en beeld, stap voor stap, uitgelegd hoe pastadeeg moet worden gemaakt.

En zo probeert eigenlijk iedere redactie zich te onderscheiden. Want iedereen kan natuurlijk recepten afdrukken. De kunst is juist de lezer te verleiden met allerlei extra’s. Zo komt Elle Eten (4,99 euro) in dit nummer met een nieuwe rubriek: ‘Food destination’. Reizen en eten worden daarin gecombineerd. De eerste aflevering is geslaagd, want ga je naar Oslo of Moskou, dan weet je waar je eten en drinken moet. Teleurstellend is alleen de derde bestemming. Randstedelijk als Elle is, is ook Groningen in de reisrubriek opgenomen. Tips over eetcafés, kroegen en delicatessenzaken worden afgewisseld met clichés. Voor iedereen die het nog niet wist, meldt Elle: „In Groningen, daar doen ze graag gewoon.”

Jamie Magazine (5,95 euro) had al een reisrubriek, maar kiest daarin voor één bestemming, in plaats van drie. En dat blijkt zinvol. Er is ruimte voor veel tips. In dit nummer staat Brussel centraal en kun je kiezen uit maar liefst 29 plekken waar je kunt ontbijten, bier drinken (Delirium Café, tweeduizend bieren) en vis eten, waar je moet zijn voor mosselen, voor cocktails, voor garnalenkroketten. Kijk, daar heb je iets aan.

En dan zijn er nog de plaatjes waarmee tijdschriften de lezer proberen te verleiden. Een goed kooktijdschrift valt of staat bij de foto’s. Bijna niemand – lijkt mij – kiest een recept alléén op basis van de producten die ervoor nodig zijn. Hónger moet je krijgen. Jamie en Delicious (5,95 euro) slagen daar in het nieuwste nummer het beste in.

De ingrediëntenlijst daarentegen, kan juist nogal een afknapper zijn. Bij Delicious bijvoorbeeld zijn de lijsten soms afschrikwekkend lang. Wie zet er op een doordeweekse dag (want daar is deze stoofpot expliciet voor bedoeld) nu een gerecht op tafel met maar liefst tweeëntwintig verschillende soorten groenten, kruiden en vruchten?

Ook lastig: een ingrediëntenlijst die onbegrijpelijk is – of spullen vermeldt die in de meeste supermarktschappen niet te vinden zijn. Om die reden sneuvelen vooral bij Jamie wel eens recepten. Want lang niet iedereen heeft een potje za’atar in zijn keukenkastje staan (een Libanese kruidenmix). Trouwens, wat is een banaansjalot? Een szechuan-peper? En waar koop ik in hemelsnaam palmkool?

Desondanks is Jamie de aanrader deze week. Kijk je door de wervende teksten heen – de reclames voor zijn boeken, zijn messen en zijn restaurant – dan is er nog best wat ruimte voor verrassende recepten, zoals die voor een glühweintaart of een granaatappelcocktail.

En er valt iets te lezen: een interessant artikel over duurzame schol en een reportage over de ‘underground dining scene’: uit eten bij een onbekende.

    • Lineke Nieber