Schorsing rabbijn Ralbag opgeheven

Opperrabbijn Aryeh Ralbag heeft zijn werkzaamheden voor de Joodse Gemeente Amsterdam hervat. Dat blijkt uit een brief die het bestuur gisteren aan de leden heeft gestuurd.

Bestuursvoorzitter Ronnie Eisenmann schrijft in de brief: „Wij zijn ervan overtuigd dat de opperrabbijn het gedachtengoed van de Joodse Gemeente Amsterdam, de visie van het bestuur en de raad op de rol van de Joodse gemeenschap binnen de bredere Joodse gemeenschap èn van de Joodse Gemeente Amsterdam in de samenleving, onderschrijft en wil blijven uitdragen.”

In de brief aan de leden van de Joodse Gemeente Amsterdam worden „diepgaande vervolggesprekken” met de opperrabbijn aangekondigd. Volgens het bestuur is de langeafstandsrelatie met Ralbag – die in New York woont en werkt – niet werkbaar meer. Dit betekent volgens insiders dat zijn Amsterdamse takenpakket wordt uitgekleed. Het contract van de opperrabbijn in Amsterdam loopt tot juli volgend jaar.

Ralbag raakte in opspraak toen bleek dat hij zich had geschaard achter een verklaring die homoseksuelen oproept in therapie te gaan. De opperrabbijn ondertekende deze Declaration On The Torah Approach To Homosexuality namens de Joodse Gemeente Amsterdam. Omdat het bestuur zich van de verklaring distantieerde, werd hij „voorlopig” uit zijn functie ontheven.

De schorsing van Ralbag zorgde voor veel ophef in de orthodox-joodse gemeenschap. Europese rabbijnen dreigden de Joodse Gemeente Amsterdam te boycotten als de schorsing niet ongedaan zou worden gemaakt. De opperrabbijn bracht vorige week een kort bezoek aan Amsterdam. In een schriftelijke verklaring bood hij toen zijn excuses aan voor zijn controversiële uitspraken.