Retrofuturisme

popAir: Le Voyage Dans La Lune

De maan had een gezicht en een capsule vol astronauten werd met een kanon de ruimte in geschoten. In de allereerste sciencefictionfilm Le Voyage Dans La Lune (1902) van Georges Méliès werden de zaken simplistisch voorgesteld, maar de zestien minuten lange rolprent blijft een fascinerend staaltje van vroege filmkunst. Het Franse popduo Air maakte er een nieuwe soundtrack bij en brengt de film opnieuw uit in een gerestaureerde, ingekleurde versie. De muziek houdt het midden tussen de spacy loungemuziek van hun bekendste album Moon Safari en het retrofuturisme van andere oude ruimtevaartfilms als The Day The Earth Stood Still en Forbidden Planet, met alle donderende paukenslagen en ruimtegeluiden die daarbij horen. Los van de film werken de instrumentale tracks minder goed dan de zwoele popsongs Seven stars en Who am I now, met zang van Victoria Legrand (Beach House) en de drie zangeressen van Au Revoir Simone.

    • Jan Vollaard