Recordaantal buitenlandse toeristen in Nederland door zacht weer en crisis

Hartje zomer, de drukste dag van het jaar op Schiphol. De luchthaven probeert passagiers te ontzien met gratis ijsjes en entertainment. Foto NRC / Maurice Boyer

Nooit eerder verbleven er zoveel toeristen in ons land als in 2011. Nederland is vorig jaar door zo’n 11,3 miljoen buitenlandse vakantiegangers bezocht. Dat is ruim drie procent meer dan in 2010.

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) presenteert cijfers waaruit bovenstaande blijkt. De stijging is vooral te danken aan de groei van Schiphol en het mooie voor- en najaarsweer, denkt het NBTC. In totaal kwamen er ongeveer 400.000 toeristen meer dan in 2010 en zij gaven zo’n 160 miljoen euro uit. Hiervoor waren vooral Duitsers, Belgen en Amerikanen verantwoordelijk.

Minder populair is Nederland bij Italianen, Spanjaarden, Britten en Japanners. Hun aantal daalde juist. Volgens het NBTC komt dat door de economische crisis. De in totaal ruim elf miljoen toeristen die naar ons land kwamen, gaven met elkaar zo’n 4,5 miljard euro uit.

Vermoedelijk komen er dit jaar opnieuw meer buitenlanders een bezoek brengen aan Nederland. Het NBTC hoopt aan het eind van het jaar 150.000 extra toeristen te kunnen tellen die met elkaar zo’n 60 miljoen euro uitgeven. Nederland profiteert vooral van Duitsers en Belgen die door de crisis dichter bij huis op vakantie gaan.

    • Jules Seegers