Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Beeldende kunst

Kunstenaar Mike Kelley overleden - ‘overweldigend talent’

Vannacht is de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley (1954), die bekend stond om zijn controversiële kunstinstallaties, dood gevonden in zijn huis in Los Angeles. Kelley maakte onder meer de albumhoes van ‘Dirty’ van de legendarische band Sonic Youth.

Kunstenaar Mike Kelley. Foto AP / Walker Art Center/Gagosian Gallery

Vannacht is de Amerikaanse kunstenaar Mike Kelley (1954), die bekend stond om zijn controversiële kunstinstallaties, dood gevonden in zijn huis in Los Angeles. Volgens de politie heeft hij waarschijnlijk zelfmoord gepleegd, meldt persbureau AP. Autopsie moet dat nog bevestigen. Kelley maakte onder meer de albumhoes van ‘Dirty’ van de legendarische band Sonic Youth.

Kelley de kunstenaar

Kelleys carrière werd gevoed door het rebelse karakter van de punkrock en de kitcherige popcultuur. Hij stond bekend om de sculpturen en onorthodoxe objecten die hij in musea en galerieën neerzette. Zijn solo-tentoonstelling ‘Catholic Tastes’ in het Whitney Museum of American Art, waarin hij poppen, tekeningen en andere objecten samenvoegde, zette hem in 1993 op de kunstkaart. Andere grote solo-tentoonstellingen waarmee hij internationaal faam verwierf waren ‘The Uncanny’ (2004) in Tate Liverpool, Engeland en ‘Profondeurs Vertes’ (2006) in het Louvre in Parijs. Kelley was een leerling van de conceptuele kunstenaar John Baldessari.

Sandra Smallenburg, kunstredacteur van NRC Handelsblad, schrijft vanmiddag over Kelley:

“Kelley was een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amerikaanse West Coast kunstscene. Hij maakte ruimtevullende, anarchistische installaties die op chaotische wijze gevuld waren met video’s, foto’s, sculpturen, tekeningen en vooral veel speelgoed.”

Kelley gepland als openingstentoonstelling Stedelijk Museum Amsterdam

Een expositie van Kelley staat op het programma als openingstentoonstelling van het Stedelijk Museum in Amsterdam, dat later dit jaar na een verbouwing sinds 2003 weer opent. Het nieuws van Kelleys dood is hard aangekomen in het museum. Over de voortgang van de expositie worden geen mededelingen gedaan. In een verklaring zegt de directeur van het Stedelijk, Ann Goldstein, die Kelley persoonlijk kende:

“Het Stedelijk Museum rouwt om het onbeschrijfelijke verlies van één van de meest uitzonderlijke kunstenaars van onze tijd. Mike Kelleys overweldigende talent, zijn verreikende invloed en zijn grote bijdrage aan de kunstgeschiedenis zullen resoneren tot ver in de toekomst. Hij laat ons allen een exceptioneel oeuvre na, en daarmee ook de verantwoordelijkheid om zijn unieke nalatenschap recht te doen. Het was een bijzonder voorrecht om, samen met gastcurator Eva Meyer-Hermann, nauw met Mike samen te werken aan het geplande retrospectief in het Stedelijk.”

‘Vraatzuchtige eetlust voor kunst’

Volgens Stephanie Barron, de senior curator van moderne kunst in de Los Angeles County Museum of Art, werd Kelleys werk over de hele wereld verzameld en tentoongesteld, zo vertelt ze aan persbureau AP:

“[Kelley] had een vraatzuchtige eetlust voor allerlei soorten kunst. Hij was ongelofelijk nieuwsgierig en werkte ongelofelijk hard aan zijn kunst. Hij was nooit bang om heel groot te denken. Zulke kunstenaars zijn er maar eens in de zoveel tijd. Zijn werk tartte vaak de regels van wat goede smaak zou moeten zijn en vervaagde de grenzen tussen kunst, muziek en popcultuur.”

Kelley de muzikant

Een ander groot deel van Kelleys leven was zijn bestaan als muzikant. Hij was bevriend met Thurston Moore van de New Yorkse experimentele noise-rock band Sonic Youth. Voor die laatste band ontwierp hij in 1992 de albumhoes voor de plaat ‘Dirty’. In 1974 richtte hij de band Destroy All Monsters op. Hoewel hij in ’78 alweer ophield met de band om te studeren aan de California Institute of the Arts in Valencia, Los Angeles, bleef hij altijd in contact met de muzikantenwereld. Hij leverde regelmatig bijdragen aan muziekbladen. Voor hem was muziek altijd een bron van inspiratie.

Kelley maakte ook videokunst. Bekijk de trailer van zijn musicalfilm Day is Done:

Bekijk hier een interview waarin Kelley zijn ‘bad boy’-imago becommentarieert: