Dit is een artikel uit het NRC-archief

Economie

Prijzen huurwoningen stijgen met maximaal 2,3 procent

Huis te koop. Foto NRC Handelsblad / Arjan de Jongh

De prijzen van huurwoningen voor mensen met een inkomen tot 43.000 euro stijgen per 1 juli dit jaar met maximaal 2,3 procent. Dat staat in een brief die minister Spies van Binnenlandse Zaken aan gemeenten en verhuurders stuurde.

De verhoging volgt het niveau van de inflatie, zoals afgesproken in het regeerakkoord. Voor huurders met een inkomen boven de 43.000 euro mogen verhuurders ook de kale huurprijs van de woning met maximaal vijf procent extra verhogen. De maximale huurverhoging daarvoor zou dan uitkomen op 7,3%. Het kabinet wil met deze maatregel de doorstroming op de huizenmarkt bevorderen en ‘scheefwonen’ (mensen met hogere inkomens die wonen in goedkope woningen) tegengaan.

Verhuurders kunnen nu al bij de Belastingdienst nagaan welke huishoudens een (gezamenlijk) inkomen van boven de 43.000 euro hebben. Het parlement moet nog wel instemmen met het voorstel van de extra verhoging van vijf procent.

PvdA wil meer huurhuizen middeninkomens

De PvdA vraagt vandaag aan minister Spies of er niet ook meer gedaan kan worden voor huurders met een inkomen van boven de 33.000 euro. Deze groep heeft geen recht op een goedkope huurwoning maar kan in de vrije sector vaak geen betaalbare woning vinden.

De PvdA wil dat Spies aan de Europese Unie toestemming vraagt om woningcorporaties te kunnen laten bouwen voor middeninkomens. Dat zou nu nog oneerlijke concurrentie op de huizenmarkt opleveren. De PvdA schrijft op hun website:

“De Partij van de Arbeid wil dat gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen per regio of gemeente samen bepalen waar corporaties of marktpartijen huizen aanbieden of bouwen, in welke prijsklasse en voor welke doelgroepen. (…) Met dit voorstel wil de PvdA ervoor zorgen dat er meer betaalbare woningen bijkomen en de impasse in de Tweede Kamer en tussen Europa en Nederland over de Europese inkomensgrens wordt doorbroken. Deze Europese inkomensgrens maakt het voor corporaties onmogelijk woningen aan te bieden aan huishoudinkomens boven de 33.000 euro.”

Huurprijzen mochten al worden verhoogd

De beslissing van Spies komt niet uit de lucht vallen. In oktober vorig jaar besliste de rechter dat toenmalig minister Donner van Binnenlandse Zaken de huurprijzen in de tien duurste regio’s mocht verhogen. De Nederlandse Woonbond en de Huurdersvereniging Amsterdam hadden een kort geding aangespannen om de huurmaatregel te voorkomen.

Verhuurders konden vanaf vanaf begin oktober 2011 maximaal 120 euro per maand meer vragen. De huurders vreesden dat tienduizenden huurwoningen in vooral de grote steden onbetaalbaar zouden worden. De maatregel geldt alleen voor nieuwe huurders. In eerste instantie wilde Donner in het hele land een huurverhoging toestaan, maar de Tweede Kamer stak daar een stokje voor.