Pakistan wil Talibaan oproepen tot vrede

De Pakistaanse minster van Buitenlandse Zaken Hina Rabbani Khar in gesprek met Afghaanse politici. Foto AP / S. Sabawoon

Pakistan is bereid om de Talibaan op te roepen deel te nemen aan vredesonderhandelingen in Afghanistan. Dat meldde Hina Rabbani Khar, de Pakistaans minister van Buitenlandse Zaken vanochtend aan persbureau Reuters.

Khar zegt dat wanneer de Afghaanse politiek dat nodig vindt, Pakistan terreurgroepen als de Talibaan en het Haqqani-netwerk wil stimuleren om het geweld te staken en tot een vredesakkoord te komen: “We zullen alles doen wat Afghanistan van ons verwacht, of wat het van ons vraagt”, waren de woorden van Khar.

Pakistan speelt met haar historische banden met de Taliban een cruciale rol in het verzoeningsproces in Afghanistan. Volgens de Afghaanse president Hamid Karzai heeft Pakistan “de enige sleutel in handen tot vrede met de Talibaan en moet hiermee een politieke oplossing tegen de oorlog steunen.”

Pakistan ontkent hulp aan Talibaan

Gisteren sprak Pakistan de beschuldigingen tegen dat het land de Afghaanse Talibaan zou steunen om de macht te grijpen zodra NAVO-militairen vertrekken. “Wij zijn toegewijd aan non-interventie in Afghanistan”, reageerde het Pakistaanse ministerie hierop. Een geheim militair rapport van de Verenigde Staten beweerde dat de geheime dienst ISI op de hoogte is van de verblijfplaats van belangrijke Talibaan-leiders.

Dit vermoeden bestond ook al bij de operatie waarbij Osama bin Laden werd overvallen en vermoord in het Pakistaanse Abbottabad. Het land was woedend op de Verenigde Staten dat het niet op de hoogte was gesteld van de actie.

Het rapport rept verder over invloed van de Talibaan in gebieden die door de NAVO zijn verlaten. Die zou sterk groeien. Er zou actieve steun verleend worden aan de terroristen door het Afghaanse politie en leger.

    • Annemarie Coevert