Over de haag

Liever geen lobby (1)

Onderwijsvakbond AOb hoeft voorlopig niet meer aan te kloppen bij de SGP en de VVD. „Ik verzoek u mij niet meer te benaderen met informatie- of lobbyactiviteiten”, mailt SGP’er Elbert Dijkgraaf. VVD’er Ton Elias mailt nog geen uur later ook: „Ik sluit me hierbij aan.” Aanleiding is een belediging van de minister door een AOb-bestuurder. De minister accepteerde de excuses, de Kamerleden niet. „Voor mij is de kous hiermee niet af. Ik vindt”, schrijft Prof. dr. Dijkgraaf, die kennelijk zijn schooltijd ver achter zich heeft gelaten, „de excuusbrief erg slap”.

Helder is duidelijk

Altijd riskant: afstand nemen van je partijleider. Bij de PVV helemaal. Lilian Helder deed het toch. Ze zei dat het „tegen de democratische rechtsstaat is” om rechters te ontslaan als ze te mild straffen. Dat was juist wat Wilders eerder wilde. Nu noemt Helder dit een „fout” standpunt. Is dit de nieuwe partijlijn? Aarzelend: „Wat mij betreft wel. En anders zult u mij waarschijnlijk niet meer terugzien op de verkiezingslijst.”

Victor van wie?

Terrorisme in het Midden-Oosten, complottheorieën over 9/11 en de „honger naar oorlog voor Israël met evangelische christenen”: tientallen parlementair redacteuren én politici ontvangen om de paar dagen onbegrijpelijke nieuwsbrieven van ene Victor van Velzen. Hij heeft een paar weken geleden handig gebruik gemaakt van een foutje van een persvoorlichter die al zijn mailadressen open en bloot verzond. Gratis tip voor de afdeling communicatie en Van Velzen zelf: m.rutte@tweedekamer.nl doet het misschien niet meer.

De Kamer draait door

PvdA’er Ronald Plasterk was teleurgesteld over de houding van bankiers die maandag langskwamen. Niet constructief genoeg, stelde hij gisteren in een debat. CDA’er Elly Blanksma ontplofte. Hoe kon Plasterk nou weten hoe de bankiers zich opstelden? „Na een uurtje was hij immers vertrokken!” Hij ging naar De Wereld Draait Door. Plasterk had geen goed woord over voor de opmerking van Blanksma. „Onder de gordel.”

Fritsma komt toch niet

Vorige week wilde PVV’er Sietse Fritsma niet naar een debat over Europees migratiebeleid komen. Nu zegt hij een ‘rondetafelgesprek’ over de gezinsmigratie af – plannen die in Brussel op weerstand stuiten. „Ik kom niet, en stuur ook geen vervanger.” De voorzitter van de organiserende commissie, Hero Brinkman, vindt het jammer: „Als neutraal voorzitter betreur ik uw besluit. Als PVV’er begrijp ik het wel”, lacht hij.

Liever geen lobby (2)

Onderwijsvakbondvoorzitter Walter Dresscher reageert laconiek op de bozige mails van Kamerleden Dijkgraaf en Elias. Hij heeft ze gemaild dat hij best wil komen. „Maar ik krijg de indruk dat ze deze kwestie hoog opspelen, juist om maar niet over de inhoud te hoeven praten. Een wonderlijke tijdsbesteding.”

‘Over de haag’ is een rubriek over de achterkant van het politieke bedrijf.