O.T. Theater & Opera O.T.

Toneel en opera, Rotterdam. ot-rotterdam.nlSubsidie Gemeente 900.000 euro; Fonds Podiumkunsten 1,3 mlnInkomsten 300.000 o.a. kaartverkoop, barinkomsten en ‘uitlenen’ personeel voor bijv. gastregieIn dienst 19 (16,4 fte)Voorstellingen 151Bezoekers 19.500

O.T. Theater & Opera O.T. is opgericht in 1972 als Onafhankelijk Toneel en sinds 1973 in Rotterdam gevestigd. Op De Appel na is dit het oudste theatergezelschap van Nederland. Het kwam naar Rotterdam omdat de gemeente een experimenteel theatergezelschap wilde.

De producties variëren in discipline en grootte, van opera tot eenakters. O.T. heeft een theater in het Lloydkwartier, in 2004 geopend. Op het programma staan o.a. de reprise van De Geit of, Wie is Silvia? en een Zomerfestival waar het veertigjarig bestaan wordt gevierd.

Dit jaar wordt duidelijk of ze na 2012 kunnen doorwerken. Bij het Fonds Podiumkunsten wordt 540.000 euro aangevraagd. Niet zeker is of ze dit krijgen. Wat Rotterdam doet, wordt later dit jaar bekend. Duidelijk is dat de stad opera niet meer financiert.

De koers die O.T. nu vaart wil het doorzetten, met hetzelfde aantal mensen. Ze moeten afzien van grote operaproducties en nog zuiniger worden; gebruikmaken van kostuums en decors uit eerdere producties. Het devies is: „Minder producties, commerciëler werken en ons publiek zoveel mogelijk uitbreiden.”

Om meer inkomsten te genereren wil de directie het pand vaker verhuren. Daarbij zal iedereen worden ingezet, als bedrijfshulpverlener, technicus of gastheer. De sfeer omschrijft de directie als zeer goed. Medewerkers wordt verteld dat, mochten ze een andere baan vinden, ze die moeten aannemen, „maar dat heeft nog niemand gedaan”, zegt artistiek directeur Mirjam Koen. „Ze zijn geheel van de situatie op de hoogte. Ze denken mee en zijn solidair. Maar iedereen is ook buitengewoon kwaad; we houden ons hart vast.”

Birgit Donker