Orkater

Orkater (waaronder The Sadists en De Mexicaanse Hond) is een gezelschap van theatermakersBestaat sinds 1972 (tot 1980 Hauser Orkater)Inkomsten Rijkssubsidie: 1,6 miljoen. Kaartverkoop 700.000. Overig 350.000 euroBezoekers 60.000Uitvoeringen 297

„Dit jaar kan een drama worden. Het kan ook goed aflopen”, zegt Marc van Warmerdam, directeur van theatergroep Orkater, samen met zakelijk leider Nicolien Luttels verantwoordelijk voor het beleid. „De noodzaak om met goede plannen te komen is groter, maar het is niet nodig om onze plannen wezenlijk te veranderen. Wij produceren ons muziektheater al lang volgens de eisen van de nieuwe politieke wind: we zoeken meerdere geldbronnen, werven publiek op creatieve manieren, zoals onze prijsdifferentiatie bij Richard III. Sterker: wij pleiten al jaren voor het mede beoordelen van instellingen op niet-artistieke prestaties.

„Samenwerken is nu vereist, dat is hip, maar de afgelopen jaren is al de helft van de voorstellingen mogelijk gemaakt door coproductie. Als Gijs Scholten van Aschat komt met een plan om Richard III te doen, denk ik stiekem: ‘Nee, dat lukt niet.’ Maar tegen hem zeg ik: ‘Ja, goed plan.’ En dan zoek ik naar coproducenten. Dat werd de Stadsschouwburg. En het Zuidelijk Toneel leverde de regisseur.”

„Ik hoop dat het voor de meeste mensen bij Orkater het jaar van mooie voorstellingen wordt, maar voor enkelen blijft het beperkt tot het jaar van de strijd om subsidie. Alle medewerkers zijn zich wel steeds bewust van wat er speelt. Elke vier weken roepen we het personeel bijeen om ze bij te praten over de stand van zaken. Ik schat onze kansen redelijk in. Als muziektheatergezelschap begeven wij ons door die combinatie van disciplines op een ander terrein dan andere groepen. Bij ons werken theatermakers in alle vrijheid, maar we hebben ook een apparaat dat met hart en ziel de voorstellingen verkoopt.

„Als Orkater wegvalt, verdwijnt er veel leven in de brouwerij. Wij trekken gemiddeld zestigduizend bezoekers per jaar. Dat is heel veel.”

    • Ron Rijghard