Ook John de Mol zal miljoenen opstrijken

Wat is Facebook waard? In het uitgebreide document van Facebook aan de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC staat veel informatie, maar ook heel veel niet. Over de omvang van de voorgenomen beursgang zegt het bedrijf alleen dat het verwacht 5 miljard dollar op te halen. Omdat daar niet het aantal te verkopen aandelen bij staat, is niet vast te stellen met welke waardering Facebook zelf rekening houdt.

Volgens analisten in de VS, financiële media en „mensen die dichtbij het proces staan” (die The New York Times opvoert) zou Facebook mogelijk van plan zijn die 5 miljard dollar uit te breiden naar 10 miljard. Het bedrijf zou wel 100 miljard dollar waard zijn.

Wat daarvan ook uitkomt, duidelijk is dat een selecte groep managers en investeerders heel veel geld gaat verdienen. Voorop natuurlijk de jeugdige oprichter Mark Zuckerberg (27). Hij heeft 28,4 procent van de aandelen, bij de meest optimistische waardering goed voor 28,4 miljard dollar. Hij zou er de op drie na rijkste Amerikaan mee worden. Ook andere oprichters, managers en oud-managers hebben nog grote aandelenpakketten.

Vanaf het begin heeft Facebook kapitaal aangetrokken van externe financiers, venture capitalists in het jargon van Silicon Valley. In de afgelopen jaren heeft het bedrijf geregeld nieuw geld weten op te halen, tegen steeds hogere waarderingen: van 100 miljoen dollar in 2005 tot mogelijk dus 100 miljard nu.

Eind 2009 stapte ook een bekende Nederlandse zakenman in. Miljardair John de Mol is een van de exclusieve deelnemers in Elevation Partners, de investeringsmaatschappij die werd opgericht door U2-zanger Bono. Dit fonds kocht onderhands in twee tranches 7,5 miljoen aandelen in Facebook, voor 210 miljoen dollar. Dat belang van 0,4 procent zou nu goed zijn voor 400 miljoen dollar.

Ook Roel Pieper is mogelijk betrokken bij Facebook. De bekende Amerikaanse durfkapitalist Kleine Perkins Caufield & Byers bezit een kleine 14 miljoen aandelen. Pieper heeft altijd beweerd investeerder in dit fonds te zijn.

    • Philip de Witt Wijnen