onwaar ‘Al je communicatie wordt gecontroleerd’

In het filmpje ‘Stop ACTA!’ stelt de voice-over: „Je familie en vrienden worden allemaal gecontroleerd, voor de zekerheid.” Een hyperbool op zijn best: in het verdrag staat namelijk niets over het monitoren van sociale netwerken van internetgebruikers.

Maar is het zo dat internetproviders door ACTA meer op ons gaan letten? In het verdrag staat dat de deelnemers de „zakelijke gemeenschap” gezamenlijk zullen aanmoedigen om op te treden tegen overtredingen. Eerlijke competitie en fundamentele principes zoals vrijheid van meningsuiting en privacy zullen worden gewaarborgd.

Eerder deze maand beval de rechtbank Den Haag Ziggo en XS4ALL de toegang van hun abonnees tot de website The Pirate Bay te blokkeren omdat daar op grote schaal mediabestanden werden uitgewisseld zonder toestemming van de rechthebbenden. Anders gezegd: er wordt, in Nederland, al opgetreden tegen dit soort overtredingen, net als in veel andere landen. ACTA kan gezien worden als een extra bepaling om dat te blijven doen of op een andere manier te gaan doen. Ook is het zo dat het verdrag niet de nu geldende thuiskopieregeling garandeert – überhaupt staat er weinig in het verdrag over de rechten van internetgebruikers. Maar dat maakt bovenstaande stelling niet waarder: het is een doemscenario. Wij beoordelen deze dan ook als onwaar.