Ontvoerde Nederlander in Filipijnen verkeerde in gezelschap van politie

Kolonel Marcelo Burgos toont een foto van de vanochtend gedode Umbra Jumdail, leider van Abu Sayyaf dat vermoedelijk achter de ontvoering van de Nederlander zit. Foto AP / Pat Roque

De Nederlandse vogelaar die gisteren in het zuiden van de Filipijnen is ontvoerd en nog steeds niet terecht is, reisde met een politieman. De ongewapende agent begeleidde de Nederlander, een Zwitser en hun gids omdat die gevaarlijk gebied wilden betreden. Ook een raadslid van een plaats in de buurt voer mee.

De gouverneur van de provincie Tawi-Tawi zegt dat een boot met daarop vijf gewapende mannen de schuit met daarop de Nederlander onderschepte. De Nederlander, naar verluidt een 52-jarige inwoner van Termunten nabij Delfzijl, was in het kustdorp Parangan bij de stad Panglima Sugala wilde vogels aan het fotograferen. De overvallers namen de Europeanen en hun gids vervolgens mee, de politieagent en het raadslid bleven achter.

Ministerie ontraadt alle reizen naar Tawi-Tawi

Het is in een bepaald opzicht opmerkelijk dat de Nederlander naar het zuiden van de Filipijnen trok om vogels te spotten aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken ‘alle reizen’ naar Tawi-Tawi ontraadt:

“Er is een dreiging van ontvoering, al dan niet voor losgeld, in de Filipijnen, in het bijzonder in het zuiden. (…) Houdt rekening met de mogelijkheid van bomaanslagen, gijzelingsacties en overige terroristische activiteiten. (…) Er geldt een risico op terroristische activiteiten, ontvoeringen en piraterij. Ook confrontaties tussen het leger en leden van groeperingen als Jemaah Islamiyah en Abu Sayyaf komen hier regelmatig voor.”

Nog geen losgeld geëist

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien. De Filipijnse gids - tevens fotograaf - slaagde erin te ontsnappen door overboord te springen en richting vissers te zwemmen. In een interview met persbureau AP gaf hij aan voor zijn leven te hebben gevreesd omdat hij geen losgeld zou opbrengen.

Ondanks een zoekactie zijn de verdwenen mannen nog niet opgespoord. Er is voor zover bekend nog geen losgeld geëist. Vermoed wordt dat de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering Abu Sayyaf (wiki) achter de ontvoering zit. Volgens de ontsnapte gids voer de boot richting een basis van Abu Sayyaf. De organisatie zou ook een Australiër, een Japanner en een Maleisiër gevangen houden.

Filipijnse strijdkrachten doden kopstukken Aby Sayyaf

Bij een luchtaanval van het Filipijnse leger zijn vanochtend nog drie leiders van Abu Sayyaf gedood. De gezochte kopstukken zouden Umbra Jumdail, de Maleisiër Zulkiflu bin Hir en de Singaporaan Abdullah Ali zijn geweest.

Bin Hir, die beter bekend is onder de naam Marwan, wordt beschouwd als belangrijkste leider van terreurorganisatie Jemaah Islamiyah. De Amerikaanse regering had een prijs van vijf miljoen dollar (3,8 miljoen euro) op zijn hoofd gezet. Op het het hoofd van Ali, die de guerrillanaam Muawiyah heeft, stond een prijs van vijftigduizend dollar (38.000 euro).


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers