Ondanks Gorbatsjov

Rkatsiteli. Onbekend druifje, zo lijkt het. Maar was groot in Rusland en in de rest van het voormalig Oostblok. Ooit zelfs onbetwist de belangrijkste druif in die contreien.

In die hoedanigheid heeft de rkatsiteli zelfs lang de nummer drie plek bekleed op de lijst van meest aangeplante wijndruiven ter wereld, achter airén en grenache. (En geef toe: u maar denken dat nummer een en twee chardonnay en cabernet sauvignon waren…)

Tot de alwetende president Gorbatsjov het genoeg vond: rooien die hap. Maar niet alle rkatsiteli ging de shredder in.

In het zich tot al Europees beschouwende Georgië is het nu nog steeds de belangrijkste witte druif. En al verdwijnt er veel in de stookketels ten behoeve van sterke drank, de mooiste druiven worden toch echt tot wijn gepromoveerd. Bij het gerespecteerde Château Mukhrani bijvoorbeeld.

Daar geeft de rkatsiteli lichtgroen wit, vol energie, vrolijkheid en fraîcheur. Dartelend als een opwaaiend zomerjurkje, en dan niet van Zara, H & M of Oek de Jong, maar nog van een designer ook. In ieder geval bleek de 2009 tailormade bij de heilbot met een puree van bloemkool, broodkruim en ansjovis die mevrouw Hamersma bij het restant van de fles had bedacht.

    • Harold Hamersma