‘Nog geen beslissing verandering Amerikaanse strategie in Afghanistan’

Er is nog geen beslissing genomen over mogelijke veranderingen in de strategie van de Verenigde Staten en de NAVO in Afghanistan.

Dat zei een woordvoerder van het Witte Huis zojuist, meldt persbureau Reuters. Vandaag kwamen de ministers van Defensie van de NAVO-landen bijeen in Brussel om hierover te spreken. Volgens de zegsman blijft het plan om in 2014 de veiligheidstaken over te dragen aan de Afghanen voorlopig staan.

De ministers van Defensie van de NAVO-landen bespraken vandaag in Brussel over mogelijke veranderingen in hun strategie in Afghanistan. De bijeenkomst was extra belangrijk omdat de VS gisteravond aankondigden hun gevechtsmissie in het land een jaar eerder te willen beëindigen. Maar volgens het Witte Huis, verandert dat niets aan het plan dat al bestond.

Vandaag schreef onze Afghanistan-correspondent Bette Dam al in NRC Handelsblad dat het nog maar zeer de vraag is of Afghanistan in een eerder stadium klaar is om op eigen benen te staan. Dam:

“Allereerst is onduidelijk in hoeverre de Afghaanse troepen al binnen twee jaar op eigen benen kunnen staan. Terwijl Panetta [minister van Defensie VS] zich volledig wil richten op het trainen van de Afghaanse veiligheidsdiensten, liet zijn eigen ministerie in Washington gisteren weten dat steeds vaker de trainers van de internationale veiligheidsmacht ISAF slachtoffer zijn van aanslagen door hun pupillen. Van de 42 dodelijke aanvallen sinds 2007 is 75 procent gebeurd in de afgelopen twee jaar. Ook gisteren kwam er zo weer een ISAF-soldaat om het leven.”

Verder doet ook uitgelekt NAVO-rapport twijfels rijzen over of Afghanistan straks zelf de veiligheid kan waarborgen, schrijft Dam:

“Gisteren lekte bovendien een nieuw NAVO-rapport uit dat stelt dat steeds meer Afghaanse veiligheidstroepen samenwerken met de Talibaan. Het rapport bevat interviews met 4.000 Talibaan en Al-Qaeda-gevangenen. De Afghaanse troepen zouden niet alleen deals sluiten met de Talibaan om een gebied onder controle te krijgen, maar ook hun wapens aan hen verkopen. Ook laten deze kennelijk zeer gemotiveerde gevangen strijders weten dat ze staan te popelen om Afghanistan over te nemen.”

    • Hans Klis