Nobelprijswinnares van de literatuur Wislawa Szymborska overleden

(FILES) This undated file picture shows Polish poet Wislawa Szymborska. The Swedish Academy in Stockholm 03 October announced that the 1996 Nobel Prize for Literature has been awarded to the 73 years-old poet from Kracow. AFP PHOTO Wislawa Szymborska in 1996/ Foto AFP

Gisteravond overleed de Poolse dichteres Wislawa Szymborska (1923) in haar woonplaats Krakau, Polen, aan de gevolgen van longkanker. In 1996 kreeg ze de Nobelprijs voor de Literatuur.

 Voordat ze de Nobelprijs kreeg was ze buiten Polen volledig onbekend. De prijs bracht haar de erkenning die ze verdiende, hoewel ze dat zelf niet zo zag. De jury noemde Szymborska de ‘Mozart van de poëzie’, een vrouw die de elegantie van taal vermengde met ‘de razernij van Beethoven’. Volgens de jury liet haar poëzie ‘met ironische precisie de historische en biologische context’ in ‘fragmenten van menselijk bestaan’ doorschijnen. Een jaar voor haar onderscheiding was ze voor het eerst te vinden op de speculatielijstjes voor de prijs, zij het dat sommige buitenlandse media toen nog dachten dat ze een man was.

De onderscheiding was voor Szymborska geen reden om vaker in de publiciteit te treden. Interviews geeft ze niet of nauwelijks, de schaarse foto’s die van haar beschikbaar zijn, stammen vrijwel allemaal uit de periode rondom de toekenning van de Nobelprijs.

Ook kreeg Szymborska de hoogste Poolse onderscheiding, de Orde van de Witte Adelaar, voor haar verdiensten voor de cultuur van Polen. Ze was een verstokte rookster en overleed gisteravond aan de gevolgen van longkanker. Ze werd 88

    • een onzer redacteuren