Niet meer in staat bij het leven aan te haken

Fons Hof is directeur van kunstbeurs Art Rotterdam, die komende week gehouden wordt.

Foto Eva Vonk

Video

Ryan Trecartin

„Ryan Trecartin is de nieuwe rising star van de kunstwereld. Zijn absurde, ongrijpbare video’s zijn allemaal te zien op vimeo.com. Een overvloed aan beelden van jongeren, die met hoge stemmetjes zichzelf presenteren voor de camera. Ontworteld, grenzeloos en narcistisch dolen ze rond in een wereld die gedomineerd wordt door nieuwe media en corporate culture. Niet meer in staat om aan te haken bij het echte leven. De video’s zijn uitvergrotingen van de harde, amateuristische beeldcultuur die we van internet kennen. Maar dan in een razend tempo aan elkaar geplakt. Hij maakt ook beelden en installaties die nu te zien zijn in Showroom Mama in Rotterdam.”

Beeldende kunst

Chuck Close

Chuck Close. Prints: Process and Collaboration is zo’n tentoonstelling die je gewoon niet mag missen. De beroemde Amerikaanse hyperrealist die furore maakte in de jaren zeventig met grote geschilderde close-upportretten, experimenteert al geruime tijd met nieuwe druktechnieken. Het resultaat van deze jarenlange zoektocht is nu te zien in de Kunsthal in Rotterdam. De tentoonstelling is een visueel spektakel en laat ook de verschillende fasen in het creatieve proces zien, van concept tot definitieve versie.”

Fotografie

Christian Boltanski

„Voor velen was Chance, de installatie van de wereldberoemde Franse kunstenaar Christian Boltanski, het hoogtepunt van de Biënnale van Venetië. Het werk was daar te zien in het Franse paviljoen en is nu op maat gemaakt voor het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Een grote filmrol ratelt via een bouwwerk van steigers door de ruimte van het Fotomuseum. Op de film staan duizenden portretten van baby’s die gemaakt zijn op hun eerste dag op aarde. Boltanski heeft jarenlang deze foto’s verzameld die traditioneel door de ouders in een Poolse krant worden geplaatst. Op beeldschermen zie je de baby’s voorbij flitsen. Twee grote digitale tellers houden de geboorte- en sterftecijfers wereldwijd bij. Ieder dag een positief resultaat van 200.000. Met een druk op de knop komt de filmrol langzaam tot stilstand en wordt één baby uiteindelijk geselecteerd. Chance. Winnen, verliezen, het maken, mislukken.”

Claudia Kammer