NAVO bespreekt snellere terugtrekking Amerikaanse troepen uit Afghanistan

De Amerikaanse minister van Defensie Panetta (links) vanmiddag in Brussel in gesprek met NAVO-secretaris-generaal Rasmussen. Foto Reuters / Sebastien Pirlet

De ministers van Defensie van de NAVO-landen bespreken vanmiddag in Brussel over mogelijke veranderingen in hun strategie in Afghanistan. De bijeenkomst is extra urgent nu de Verenigde Staten gisteravond aankondigden hun gevechtsmissie in het land een jaar eerder te willen beëindigen.

De Amerikaanse defensieminister Leon Panetta maakte gisteren bekend dat de Amerikanen er vanaf nu naar streven hun gevechtsmissie in Afghanistan niet eind 2014, maar al eind volgend jaar tot een einde te brengen. “Hopelijk zullen wij medio of in het latere deel van 2013 in staat zijn over te gaan van een gevechtsrol naar een trainings-, advies- en bijstandsrol”, aldus Panetta. Hij benadrukte dat Amerikaanse militairen nog altijd gevechtsklaar zullen zijn indien nodig, maar sprak de hoop uit dat het Amerikaanse leger tegen die tijd niet meer de gevechtsrol vervult die het nu vervult.

De Franse president Sarkozy zei vorige week dat ook Frankrijk wil dat dat de verantwoordelijkheid voor gevechtshandelingen een jaar sneller dan gepland was wordt overgedragen aan het Afghaanse leger. Sarkozy reageerde daarmee op het doodschieten van vier Franse militairen door een Afghaanse soldaat, waarop de Franse regering besloot alle militaire operaties van Frankrijk in Afghanistan tijdelijk op te schorten.

Het is zeer de vraag of snellere terugtrekking wel mogelijk is

Het is nog maar de vraag of Afghanistan in een eerder stadium, zoals de Amerikanen en Fransen willen, klaar is om op eigen benen te staan, schrijft onze Afghanistan-correspondent Bette Dam vanmiddag in NRC Handelsblad:

“Allereerst is onduidelijk in hoeverre de Afghaanse troepen al binnen twee jaar op eigen benen kunnen staan. Terwijl Panetta zich volledig wil richten op het trainen van de Afghaanse veiligheidsdiensten, liet zijn eigen ministerie in Washington gisteren weten dat steeds vaker de trainers van de internationale veiligheidsmacht ISAF slachtoffer zijn van aanslagen door hun pupillen. Van de 42 dodelijke aanvallen sinds 2007 is 75 procent gebeurd in de afgelopen twee jaar. Ook gisteren kwam er zo weer een ISAF-soldaat om het leven.”

Verder doet ook uitgelekt NAVO-rapport twijfels rijzen over of Afghanistan straks zelf de veiligheid kan waarborgen, schrijft Dam:

“Gisteren lekte bovendien een nieuw NAVO-rapport uit dat stelt dat steeds meer Afghaanse veiligheidstroepen samenwerken met de Talibaan. Het rapport bevat interviews met 4.000 Talibaan en Al-Qaeda-gevangenen. De Afghaanse troepen zouden niet alleen deals sluiten met de Talibaan om een gebied onder controle te krijgen, maar ook hun wapens aan hen verkopen. Ook laten deze kennelijk zeer gemotiveerde gevangen strijders weten dat ze staan te popelen om Afghanistan over te nemen.”

NAVO-chef Rasmussen zegt dat gemaakte afspraken staan

De secretaris-generaal van de NAVO, Anders Fogh Rasmussen, waarschuwde vanmiddag voorafgaand aan de NAVO-vergadering dat de leden van het bondgenootschap zich wel aan de gemaakte afspraken moeten houden en dat de NAVO-landen alleen gezamenlijk tot een aanpassing van de planning van de missie kunnen besluiten. Rasmussen stelde dat het officieel beëindigen van de missie nog steeds pas eind 2014 staat te gebeuren. Wel is hij het met de VS en Frankrijk eens dat de overdracht van verantwoordelijkheden naar de Afghanen vanaf volgend jaar al kan beginnen.