muziek

Sting performs in Arena Riga in Latvia as part of his Broken Music tour July 29, 2006. The tour will end on Sunday in Vilnius, Lithuania. EDITORIAL USE ONLY REUTERS/Ints Kalnins (LATVIA) REUTERS

De Nederlandse Opera

De Nederlandse Opera presenteert vanaf 8 februari de nieuwe productie De Legende van de onzichtbare stad Kitesj en het meisje Fevronja. Rimski-Korsakovs werk is een fantasievol sprookje en tegelijkertijd een parabel over onderdrukking en politieke arrogantie. Een productie met grote koorscènes, waarin op sommige momenten 130 zangers op het toneel staan. 8 feb t/m 1 maart. Het Muziektheater Amsterdam, www.dno.nl.

Sting

Na het succes van zijn Noord-Amerikaanse tournee dit najaar, komt in het kader van zijn 25-jarige solocarrière, Sting’s Back to Bass Tour naar Europa. Sting speelt in Back to Bass alle hits, in basic versies, in de Heineken Music Hall. 7 feb, 20.00 uur. www.heineken-music-hall.nl

Gidon Kremer

Kremerata Baltica is in vijftien jaar tijd uitgegroeid tot een orkest dat je gehoord moet hebben. Violist Gidon Kremer leidt het maar speelt ook soloviool in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Kremer vroeg tien Russische componisten om composities van Bach te bewerken die op het repertoire stonden van pianist Glenn Gould. Het resultaat is een barok werk met de geur van wodka. Kremer brengt in het Muziekgebouw vijf delen ten gehore. 5 feb, 20.15 uur. Muziekgebouw aan ’t IJ, www.muziekgebouw.nl

Joshua Redman Trio

Saxofonist Joshua Redman speelt met zijn vertrouwde trio in muziektheater LantarenVenster in Rotterdam. In het trio spelen naast Redman bassist Reuben Rogers en drummer Gregory Hutchinson. Redman is een van de belangrijkste exponenten van de neo-bop. Hij studeerde rechten aan de gerenommeerde Harvard-universiteit, maar koos uiteindelijk toch voor zijn grote liefde jazz. 6 feb, 20.30 uur. LantarenVenster, Rotterdam. www.lantarenvenster.nl

Otto Ketting

De Russische pianist Denis Matsuev speelt Rachmaninovs Derde pianoconcert. De Amerikaanse dirigent James Gaffigan begeleidt daarbij.

Als vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest breekt Gaffigan ook een lans voor nieuw Nederlands werk: de Zesde symfonie van componist Otto Ketting. De symfonie bestaat uit vier delen, waarover de componist zegt dat het zomaar zijn laatste symfonie zou kunnen zijn.

4 feb 14.15 uur. Het Concertgebouw, Amsterdam. www.concertgebouw.nl

Eye Trap

Werkelijkheid en bioscoopervaring worden vermengd in een nieuwe samenwerking tussen het International Film Festival Rotterdam en het Metropole Orkest. Het orkest voert Eye Trap uit, onder leiding van dirigent Ernst van Tiel, en in samenwerking met kunstenares Germaine Kruip. 3 feb, 17.00 uur. www.mimm.nl/eyetrap