Museum Meermanno

Museum over boekgeschiedenis en boekvormgeving, Den Haag. Inlichtingen meermanno.nlInkomsten Rijkssubsidie: 1,75 miljoen. Eigen inkomsten: 400.000 (kaartverkoop: 50.000, zaalverhuur: 60.000, sponsors/fondsen/bedrijven: 180.000, particulieren: 70.000, museumwinkel: 50.000)In dienst Ruim 15 fte (23 mensen, van wie 5 oproepkrachten). Vrijwilligers: 10Exposities 9 (4 grote en 5 kleine)Bezoekers 19.409

Museum Meermanno in Den Haag, het oudste boekenmuseum ter wereld, bestaat sinds 1852. Het museum bezit een internationale collectie die de geschiedenis van het boek laat zien. Meermanno richt zich op de uiterlijke vorm en de ontwikkeling van de vormgeving van boeken. De basis ligt in de 19de-eeuwse verzameling van de baron van Westreenen (1783-1848), in wiens voormalige woonhuis het museum is gevestigd. Naast boeken bestaat die onder meer ook uit voorwerpen uit de oudheid, zoals Griekse vazen en Egyptische mummies.

In de tweede helft van vorig jaar heeft Meermanno een grote actie op touw gezet om 385.000 euro binnen te halen. Een van de onderdelen was ‘Boek zoekt vrouw’, waarbij mensen boeken kunnen adopteren. Daarnaast is het museum intensiever zalen gaan verhuren. De extra eigen inkomsten waren nodig om dit jaar weer subsidie te mogen aanvragen bij het ministerie van OCW. De actie stuwde niet alleen de eigen inkomsten omhoog, maar ook de bezoekcijfers: van 13.500 in 2010 naar 19.409 in 2011.

Directeur Maartje de Haan wil dit jaar doorgaan met het trekken van een breder publiek. Momenteel is er de tentoonstelling Enge dingen, ingericht door schrijver Adriaan van Dis, over de menselijke fascinatie voor afwijkende en aangetaste lichaamsdelen. Vanaf 25 februari laat het museum twee weken lang een vijftiende-eeuwse tekening uit het Louvre zien die recentelijk toegeschreven is aan Jan van Eyck. Ook met de expositie die schrijfster en illustrator Joke van Leeuwen inricht verwacht het museum veel belangstellenden, net als met de Papier Biënnale.

Het museum organiseert ook activiteiten voor scholen en bedrijven. Op de zolder van het museum is een heuse drukkerij ingericht. Daar kan ook papier worden geschept. Verder is er een ouderwets klaslokaal, waar wordt lesgegeven in schrijven met de ganzenveer.

    • Claudia Kammer