Meer dan zeventig doden bij voetbalrellen in Egypte

In this still image taken from video, soccer fans invade the pitch during a soccer match between Al Ahli and al-Masry in Port Said February 1, 2012. Seventy-three people were killed and at least 1,000 injured on Wednesday after a soccer pitch invasion in the Egyptian city of Port Said, a health ministry official said, in an incident that one player described as "a war, not football". REUTERS/Egypt Tv via Reuters Tv (EGYPT - Tags: SPORT SOCCER CIVIL UNREST) EGYPT OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN EGYPT. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Bij ernstige rellen na afloop van een voetbalwedstrijd in Egypte zijn gisteravond meer dan zeventig doden en honderden gewonden gevallen. Binnen en buiten het stadion in havenstad Port Said gingen supporters van twee rivaliserende voetbalclubs met elkaar op de vuist.

Onder de doden zouden naast fans ook medewerkers van de veiligheidsdienst zijn. Hoe de mensen precies omkwamen, is onduidelijk. De meeste slachtoffers lijken te zijn vertrapt.

In Port Said werd gisteren een competitiewedstrijd gespeeld tussen de clubs Al-Masry en Al-Ahly. Nadat Al-Masry het duel met 3-1 van koploper Al-Ahly had gewonnen, stormden duizenden aanhangers van Al-Masry het veld op. Zij zouden spelers en supporters van Al-Ahly hebben achtervolgd en aangevallen. De relschoppers zouden onder meer met stenen en flessen hebben gegooid, waarop grootschalige gevechten tussen beide supportersgroepen uitbraken. De vijandelijkheden zouden zich ook buiten het stadion hebben voortgezet.

Ooggetuigen meldden gisteravond op Twitter dat het leek alsof de oproerpolitie weinig moeite deed om de rellen in en rond het stadion in de hand te houden. Dat leidde direct weer tot geruchten dat het militaire regime met de chaos te maken zou hebben en er zijn voordeel mee zou willen doen. AFP