Luxe bij Shell: wat te doen met al het geld

Door de hoge olieprijzen stromen de miljarden binnen bij Shell. Het heeft nu veel meer geld in kas dan verwacht. Wat kan de multinational doen met dat extra kapitaal? Drie opties.

The construction of the Pearl, the world's largest gas-to-liquids plant, in Qatar, is seen in this undated handout photograph provided to the media on Thursday, March 4, 2010. Royal Dutch Shell Plc spent $19 billion, triple the original estimate, to build the Pearl plant. Source: Shell International Ltd. via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY via Bloomberg

Energieconcern Shell heeft een luxeprobleem. Het zwemt in de miljarden, als gevolg van de hoge olieprijzen van het afgelopen jaar. Kijk naar de vandaag gepresenteerde jaarcijfers. De winst nam met ruim 50 procent toe en kwam uit op 28 miljard dollar (21 miljard euro). En de kasstroom groeide naar 43 miljard dollar – een stijging van 80 procent in twee jaar tijd. Shell was er in zijn analyses eigenlijk vanuit gegaan die omvang van de kasstroom pas eind dit jaar te bereiken. Het heeft zijn doel een jaar eerder gehaald.

Wat kan Shell doen met al dat extra geld? Welke opties heeft het?

1Stallen op een bank, en laten renderen?

Niet ideaal. De rentes zijn laag, en welke bank is op dit moment veilig?

2Het dividend verhogen?

Verstandig. Het zal de interesse van beleggers in het aandeel Shell verhogen. Bovendien komt het concern hiermee tegemoet aan de verwachtingen. Naar een verhoging van het dividend wordt namelijk al een tijdje uitgekeken. Shell heeft het uitgekeerde bedrag per aandeel de afgelopen drie jaar gelijk gehouden op 42 dollarcent – daarmee uitkomend op een totaal uitgekeerd dividend van circa 10 miljard dollar. Analisten speculeerden de afgelopen weken druk over een eventuele verhoging van het dividend.

Er is wel een risico. Shell kenmerkt het huidige tijdsgewricht als eentje van verschuivende machtscentra, en grote politieke en economische onzekerheden. Olieprijzen kunnen fors op en neer schommelen onder invloed van de groei of krimp van de wereldeconomie, klimaatregelgeving, onrust in het Midden-Oosten. Moet Shell zich dan vastpinnen op een hoger dividend?

Toch heeft het concern vandaag bekend gemaakt zijn dividend te verhogen. Voorzichtig, dat wel. Met 1 dollarcent – analisten rekenden op meer. De verhoging geldt alleen voor het eerste kwartaal van dit jaar. Een verdere verhoging later dit jaar is mogelijk, maar dat hangt af van allerlei mondiale ontwikkelingen.

3 Extra geld uitgeven aan het opsporen en winnen van olie en gas?

Geen overbodige luxe. Westerse oliemaatschappijen hebben moeite hun productie op peil te houden. Ze komen niet meer zo makkelijk bij de rijke olie- en gasbronnen in het Midden-Oosten, Rusland, Venezuela en Azië. Daar houden staatsoliebedrijven de bronnen tegenwoordig strak in eigen hand. Ze werken alleen met westerse oliemaatschappijen samen als die iets te bieden hebben. Een bijzondere technologie, of veel kapitaal. Westerse bedrijven zijn door deze ontwikkeling gedwongen uit te wijken naar gebieden waar het lastig en duur is om olie en gas te winnen – het Arctisch gebied, de diepzeeën van de wereld, teerzanden in Canada.

Shell is sinds 2005 zijn investeringen in het opsporen en ontginnen van nieuwe olie- en gasvelden fors gaan opvoeren. Sinds twee jaar begint dat programma zijn vruchten af te werpen. Na zeven achtereenvolgende jaren van daling wist Shell zijn productie in 2009 weer te laten groeien, naar 3,3 miljoen vaten olie-equivalent (hierbij is gas omgerekend naar olie) per dag. Maar vorig jaar is de productie weer licht gedaald.

Moet Shell nóg meer investeren in nieuwe projecten? Tot 2018 heeft het al zestig projecten op de plank liggen. In Amerika, Irak, Maleisië, de Golf van Mexico, voor de kust van Nigeria, in Australische wateren, in Brunei, Frans Guinea. Hoeveel kan er nog bij? Groeit het risico op fouten en ongelukken niet te zeer als het concern teveel tegelijk wil doen? Het kan toeval zijn, maar Shell kreeg vorig jaar te maken met drie incidenten. Er was het olielek in de Noordzee, de brand bij een raffinaderij in Singapore, en nog een olielekkage voor de kust van Nigeria. Het deed het imago van het bedrijf geen goed.

Voordeel van nog meer projecten is dat Shell daarmee zijn superioriteit in management en technologie kan onderstrepen. Zoals het dat deed met de fabriek die het bedrijf de afgelopen jaren bouwde in Qatar. Die zet aardgas om in diesel, kerosine en andere producten die normaal uit aardolie worden gemaakt. De fabriek is zo groot als de stad Amsterdam, en kostte 18 miljard dollar, de grootste investering van Shell ooit.

Zo heeft het bedrijf inmiddels een nieuw megaproject: de bouw van een drijvende fabriek van 500 meter lang, die op zee naar gas boort, het gas oppompt en het meteen vloeibaar maakt. Waarschijnlijk wordt dit een nog grotere investering dan de fabriek in Qatar. Kan het meer van zulke projecten aan?

Shell maakte vandaag een „afgemeten toename” in zijn investeringen bekend. Dit jaar verwacht het 30 miljard dollar uit te geven. Het geld gaat met name naar het opsporen en ontginnen van nieuwe olie- en gasvelden, en dan vooral in Noord-Amerika en Australië. Naar verwachting groeit de kasstroom de komende drie jaar met 50 procent. De olie- en gasproductie zal in 2018 zijn gestegen naar 4 miljoen vaten olie-equivalent.

    • Marcel aan de Brugh