Luchtfrituren

Voor wie een friteuse niet dagelijks gebruikt -en wie doet dat nou?- is het een naar apparaat. Er staat vloeibaar vet in dat telkens ververst moet worden, waarbij het interieur en het mandje gelijk ook van vetresten ontdaan moeten worden. En sinds iemand mij vertelde dat er door het eten van veel frituurwaar in je aderen eenzelfde stroperig aankoeksel ontstaat als op het frituurmandje bezie ik de frituurceremonie met enige argwaan. Als er iets gefrituurd moet worden doe ik het liever in een wok of pan en gooi ik de olie daarna weer weg. Voor aardappelen zijn er alternatieven genoeg. Met gebruikmaking van een gasoven met hete lucht bijvoorbeeld heb ik mij allang een foolproof methode eigen gemaakt om aan mijn frietgerief te komen, het filmpje daarover staat hier.
Inmiddels zijn er ook apparaten die de ovenmethode nabootsen, al maken die gebruik van rauwe aardappel of diepvriesfrieten en geen aangekookte aardappelen zoals ik ze in de oven stop. Olieloos frituren met hete lucht is daarbij het motto, waarbij ‘olieloos’ altijd nog een lepeltje olie betekent.
Pionier luchtfrituren was Tefal met de Actifry (€ 169): een Tefalpan onder plastic deksel, onder het deksel wordt een heteluchtstroom geblazen met de kracht van een verfafbrander. De aardappelstukjes of frieten worden met een draaiende schoep langs de hete lucht gevoerd.
Een of twee jaar later meldde Philips zich op het aanrecht met de Airfryer (€ 199), die zich ook de titel van (vrijwel) olieloos frituurapparaat aanmat. In de Airfryer zitten -behalve de ventilator- geen bewegende delen, de hete lucht wordt aorodynamisch langs de frieten gevoerd. Voor de verstokte thuisfrietbakker, die na het opwarmen van zijn friteuse gewoon is om na een paar minuten al frites te kunnen eten, zijn Philips en Tefal een kwelling, want het duurt ongeveer drie kwartier eer de patatten er gebruind uit komen.


Van de beide apparaten maakte ik vorig jaar dit filmpje, sindsdien gebruik ik de Actifry nog regelmatig. Het resultaat is voorspelbaar, er is geen frietwalm en het oliegebruik blijft inderdaad beperkt tot een lepeltje vol, waarvan achteraf nog een deel in de pan achterblijft. In het ruime halve uur dat je hebt eer de aardappelen klaar zijn kun je makkelijk iets anders doen in of buiten de keuken. De enige echte beperking vind ik de capaciteit, al is het met een reguliere, niet professionele friteuse ook onmogelijk om in één keer voor zes personen frites te bakken. Alleen is een tweede portie ‘frituur’ na aan paar minuten al klaar en duurt het in de Actifry opnieuw ruim een half uur. De prijzen lijken inmiddels aangepast, in elk geval is de Actifry Family nu ook al voor € 169 te vinden

    • Ronald Hoeben