Limburgs Symfonie Orkest

Klassiek orkest, Maastricht. Inl. lso.nlSubsidie Gemeente: 202.000, provincie: 312.420, Rijk: 5.357.801Inkomsten kaartverkoop: 602.518, sponsors: 99.110, particuliere giften/vrienden: 44.500In dienst (plus aantal fte’s): musici: 69 (58,3 fte), 2 remplaçanten (1,7 fte), vacatures: 5,7 fte, staf: 17 (13,37 fte)Optredens symfonisch & opera: 104, educatie: 68, overige: 26Bezoekers 76.323

Koppel het concertbezoek aan het verzorgingsgebied en alleen het Koninklijk Concertgebouworkest heeft een groter publieksbereik dan het Limburgs Symfonie Orkest (LSO, sinds 1883). Toch vecht het gezelschap, het oudste en kleinste in zijn soort in Nederland, in het 129ste jaar uit zijn geschiedenis voor het voortbestaan. Het liefst ziet directeur Henri Broeren zijn LSO en Het Brabant Orkest in de toekomst opereren als twee afzonderlijke gezelschappen onder één organisatie. Maar de benodigde eensgezindheid met de buurprovincie ontbreekt nog. Dus zijn deze week twee plannen ingediend: Broerens ideaal en een gematigde variant.

Het LSO werkt aan een vernieuwde aanpak, volgens Broeren „de schijf van vijf”: LSO jong (educatie, jonge talent), LSO populair (samenwerking met grootheden uit andere genres, populaire concerten), LSO buiten de paden (andere genres en locaties), LSO groots (symfonisch repertoire) en LSO verfijnd (kleinere bezettingen, repertoire voor fijnproevers).

Ondertussen draait het orkest nog gewoon zijn seizoen. Plus speciale evenementen als drie concerten tijdens de Floriade in Venlo en het afscheid van chef-dirigent Ed Spanjaard in juni. Voor serieus zoeken naar een vervanger is de toekomst te onzeker. „Zo gaat dat op allerlei vlakken”, verzucht Broeren. „Het is bijna onverantwoordelijk. We werken aan de programmering voor 2013, maar kunnen geen contract tekenen.”

Het lot van het LSO ligt vooral in handen van de politiek. De orkestdirecteur hoopt in de loop van het najaar definitief duidelijkheid te hebben. Provinciaal is er in elk geval veel goodwill. Zelfs de PVV, de grootste partij in de provincie, lijkt het orkest niet af te vallen.

    • Paul van der Steen