Kytopia

Kytopia is het initiatief van Colin Benders, trompettist en bandleider Kyteman. Kytopia is een muzikale speeltuin, een ‘innovatorium’.Inkomsten Kytopia kreeg in 2010 en 2011 subsidies voor projecten en huisvesting. In 2010 kwam daar een stimuleringssubsidie bij van de provincie Utrecht (50.000). In 2012 geeft de gemeente Utrecht 25.000 voor de huisvesting. ’Bewoners’ 20 verschillende partijen huren ruimte. Dagelijks zijn er tussen de 30 en 60 mensen die er iets te zoeken hebben.In dienst: Geen vaste dienstverbanden. Zzp’ers werken op projectbasis.Albums op label Kytopia: op cd 5, op vinyl 4.

Kytopia is een verzameling muziekstudio’s , ateliers voor ontwerpers/kunstenaars, kantoorruimten en appartementen waar een groot deel van de muzikanten woont. In een grote loods waar ooit houtbedrijf Jongeneel zijn hout verzaagde, worden albums opgenomen. Kytopia huist hier sinds 2010 en blijft in elk geval tot eind 2012. Uiteindelijk zal Kytopia plaats moeten maken voor de nieuwe stadswijk ‘Zijdebalen’ langs het water. De gemeente Utrecht is blij dat ze de boel ‘krakersvrij’ houden en springt sporadisch bij in de kosten. Maar het zijn vooral de ongeveer veertig bewoners die met bijdragen zorgen dat Kytopia de zaak financieel overeind houdt. Er is zelfs een wachtlijst voor musici.

Kytopia is niet één centraal geleide organisatie maar een verzameling van muzikanten, kunstenaars, ontwerpers en organisaties die op basis van affiniteit onder één dak zitten. „Juist de tijdelijkheid maakt dat iedereen er alles wil uithalen”, zegt Colin Benders.

Over alles is nagedacht: de isolatie van het dak, de verwarming, de verdeling van de werkkamers, de opkoop van instrumenten op internet, de controlekamer en vooral: het legioen aan oude analoge opnameapparatuur. Het gaat in Kytopia alleen om ‘organische beats’. Niets wordt zomaar per computer opgenomen, alles is handwerk.

Meer Cultuurmakers op pagina 12 en 13

    • Amanda Kuyper