Kunstvereniging Diepenheim

None

Expositieruimte en werkplaats voor hedendaagse kunst, waaronder een Drawing Centre Subsidie Rijk: 200.000. Provincie Overijssel en gemeente Hof van Twente investeren samen 11 miljoen in het project KunstWerk, een omvangrijk cultureel plan voor Diepenheim dat in 2014 gerealiseerd moet zijn.Inkomsten Ruim 20 procent door sponsoring, verkoop publicaties/ kunst en contributie (300 leden betalen minimaal 35 euro per jaar)In dienst 5 parttimers, tientallen vrijwilligersExposities Minstens 8 buitenprojecten op locatieBezoekers gemiddeld 10.000 per jaar. De opening van het Drawing Centre trok dit najaar alleen al 8000 bezoekers

Met 2.700 inwoners is Diepenheim het kleinste stadje van Overijssel. Maar als het om cultuur gaat heeft het grootsteedse ambities. Al in de jaren tachtig werden er op de zolder van het Raadhuis tentoonstellingen georganiseerd in Galerij 1881, en vonden er jaarlijks beeldenroutes plaats onder de noemer Beeld-en-Route. Sinds 1990 is er de Kunstvereniging Diepenheim gevestigd in een destijds nieuw opgeleverd gebouw aan de Grotestraat. Daar exposeerden de afgelopen jaren talloze nationale en internationale coryfeeën, onder wie Maria Roosen, Berlinde de Bruyckere, Marinus Boezem en John Körmeling. Vaak wordt samengewerkt met scholieren en andere inwoners van Diepenheim. Naast tekenkunst en beeldhouwkunst is ook kunst en openbare ruimte een speerpunt van de kunstvereniging.

Zakelijk leider Ingrid Bosman heeft veel vertrouwen in de toekomst. De bezoekersaantallen stegen aanzienlijk sinds op 14 oktober in een nabijgelegen voormalige kleuterschool het Drawing Centre Diepenheim werd geopend. Met het Fonds BKVB (nu het Mondriaan Fonds) is er een residency in het leven geroepen, zodat kunstenaars in alle rust drie maanden kunnen komen werken. Dit voorjaar worden er tuinen aangelegd naar een ontwerp van kunstenaar herman de vries. En eind mei heropent het gerenoveerde en uitgebreide hoofdgebouw van de kunstvereniging.

    • Sandra Smallenburg