Kortkolom kunst

Gemeenteraad tegen steun voor Hermitage

Amsterdam. Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad is tegen een eenmalige subsidie voor de Hermitage om daar zeventig werken uit het Van Gogh Museum tijdelijk onder te brengen. GroenLinks, VVD, D66 en SP willen niet akkoord gaan met het voornemen van wethouder Carolien Gehrels (Cultuur, PvdA) om 600.000 euro beschikbaar te stellen. Ze vinden het niet de verantwoordelijkheid van de gemeente om voor de kosten op te draaien. Het Van Gogh Museum moet in oktober dicht voor een verbouwing van zeven maanden. Aanvankelijk wilde het museum een deel van de collectie vier maanden onderbrengen bij de Hermitage. Later werd bedacht dat zeven maanden beter zou zijn. De Hermitage moet daarvoor het eigen expositieschema omgooien en dat kost geld. Formeel moet er nog gestemd worden over de subsidie; dat gebeurt over twee weken. (NRC)

Zuidelijke orkesten: geen gezamenlijk plan

Maastricht. De twee symfonieorkesten in het zuiden van het land hebben gisteren geen gezamenlijke subsidieaanvraag ingediend bij het ministerie van OCW voor de subsidieperiode 2013-2016. Het ministerie gaf de twee orkesten in de nog lopende periode opgeteld ruim 11 miljoen euro. In de komende vier jaar stelt het departement maximaal 7 miljoen euro beschikbaar voor orkestmuziek in Noord-Brabant en Limburg. Dat betekent dat de orkesten moeten samenwerken. Het Limburgs Symfonie Orkest diende gisteren twee subsidieaanvragen in: een plan waarbij twee orkesten met zestig musici onder één organisatie komen en een plan waarin de twee gezelschappen volledig zelfstandig blijven, maar wel optimaal samenwerken. Het Brabants Orkest wilde geen mededelingen doen. (NRC)

Nieuwe directeur Compagnietheater

Amsterdam. Zakelijk leider van het ITS Festival Jacqueline van Benthem wordt per 1 februari zakelijk directeur van het Compagnietheater in Amsterdam. Zij volgt Hans Brouwer op. Van Benthem (1951) zal haar nieuwe functie combineren met de zakelijke leiding van het ITS, het Internationaal Theaterscholen Festival. Door die gecombineerde functie moet een nauwere samenwerking tussen het theater en het festival tot stand komen. De artistieke leiding van zowel festival als theater is in handen van Theu Boermans. Het Compagnietheater fungeerde al langer als het festivalhart van het ITS. (NRC)

Soulpresentator Don Cornelius overleden

Amsterdam. De presentator van het iconische tv-programma Soul Train, Don Cornelius (75) is overleden. Hij zou zich met een pistool van het leven hebben beroofd. Cornelius presenteerde het in de VS nationaal uitgezonden soulprogramma, waarin grote namen als James Brown, Al Green en Marvin Gaye optraden, vanaf het begin in 1971 tot en met 1993. Hij bleef tot het einde van het programma in 2006 achter de schermen betrokken. Soul Train speelde een belangrijke rol bij het verspreiden van zwarte muziek. (NRC)