Kortkolom buitenland

Hof Pakistan klaagt premier Gilani aan

Islamabad. Het Pakistaanse Hooggerechtshof klaagt premier Yusuf Raza Gilani aan wegens minachting voor de rechterlijke macht. Het Hof maakte vanmorgen bekend dat het hiertoe overgaat omdat de premier heeft nagelaten op te treden in verband met Zwitserse bankrekeningen van president Asif Ali Zardari, met mogelijk corruptiegeld. Gilani betoogde vorige maand bij een zitting voor het Hof dat hij dit niet had gedaan omdat juristen hem hadden verzekerd dat de president immuun is voor rechtsvervolging. Als Gilani schuldig wordt bevonden, riskeert hij gevangenisstraf en het verlies van zijn ambt. (Reuters, AFP)

Milities vechten in Libische hoofdstad

tripoli. Concurrerende milities uit de Libische steden Zintan en Misrata hebben gisteren een ruzie over het bezit van een luxe strandhuis in de hoofdstad Tripoli gewapenderhand uitgevochten. Na hun oorlog tegen de Libische leider Gaddafi hebben de milities Tripoli en het land in het algemeen opgeknipt in rivaliserende domeinen. De regerende Overgangsraad slaagt er tot dusverre niet in hen te ontwapenen. Over slachtoffers bij de gevechten in Tripoli was gisteren niets bekend. (Reuters)

Libanon-hof berecht verdachten bij verstek

Den Haag. Het Speciale tribunaal dat de moord op de Libanese ex-premier Rafiq Hariri onderzoekt gaat vier leden van Hezbollah die het heeft aangeklaagd bij verstek berechten. Hariri vond in februari 2005 de dood bij een zware bomaanslag. De vier verdachten werden vorig jaar in staat van beschuldiging gesteld maar Hezbollah weigert hen uit te leveren aan het hof in Leidschendam. Volgens de shi’itische organisatie is de beschuldiging de uitkomst van een Israëlisch-Amerikaans complot. Wanneer het proces begint, is niet bekend. (AP, AFP)

Corruptie bij Openbaar Ministerie in Roemenië

Boekarest. Een Roemeense officier van justitie, Maximilian Balasescu, is gearresteerd omdat hij 300.000 euro had gevraagd om het onderzoek te staken naar twee vrouwen die geld verdienden als ‘tovenares’. Hij werd op heterdaad betrapt toen hij 100.000 euro aannam. De vrouwen, die zich Melisa en Vanessa noemden, waren in december gearresteerd na klachten dat zij mensen voor honderdduizenden euro’s hadden opgelicht met nieuws van de duivel. (AFP)

Mexicaanse politie naar hotels voor veiligheid

Monterrey. Politieagenten in Ciudad Juarez, de gevaarlijkste stad van Mexico, worden in hotels ondergebracht omdat ze thuis niet langer veilig zijn. Vijf agenten zijn deze week dood gevonden, na het dreigement van een lokaal drugskartel dat ze elke dag een agent liquideren totdat het hoofd van de politie aftreedt. De 2.500 politieagenten van Ciudad Juarez mogen hun uniform niet meer dragen op weg van en naar hun werk. Toen politiechef Julian Leyzoala in 2011 aantrad, trof hij een lijk aan met een briefje: ‘uw eerste cadeau’. (AP)

Veerboot gezonken bij Papoea-Nieuw-Guinea

Port Moresby. Vandaag is een veerboot gezonken op tien kilometer van de kust van Papoea-Nieuw-Guinea. Zo’n 350 mensen zouden aan boord van de ‘RV Rabaul Queen’ zijn geweest, maar het precieze aantal is onduidelijk. Ook de oorzaak van het ongeluk is nog onbekend. Een reddingsactie met Australische helikopters en schepen kwam direct op gang. Inmiddels zijn 230 mensen gered. Er zijn nog geen lichamen gevonden. (AP)