Kortkolom binnenland

Aspirant-agent in Groningen vermist

Groningen. Een 30-jarige agent in opleiding van de regiopolitie Groningen is sinds dinsdagochtend vermist. Zijn familie en de politie maken zich zorgen. Mogelijk heeft de man zijn dienstpistool bij zich. De politie heeft tot nog toe geen bruikbare tips ontvangen, meldde ze vanochtend. De agent moest maandagavond werken in Delfzijl. Hij haalde nog wel zijn pistool op, maar verdween daarna. Hij is dinsdagochtend voor het laatst gezien in Groningen. De politie weet niet in wat voor gemoedstoestand de agent was toen hij verdween. Vandaag begon de politie een zoekactie bij het Groningse Schildmeer. (Novum)

Voorstel voor hogere straf kinderverkrachter

Den Haag. Verkrachters van kinderen moeten hogere straffen krijgen. Ook moet de term ‘kinderverkrachting’ expliciet als strafbaar feit genoemd worden, waar nu verdachten van ontucht beschuldigd worden. CDA en VVD hebben daarvoor vanmorgen een initiatiefwetsvoorstel gepresenteerd, dat tijdens een debat over de aanpak van kinderporno brede steun ontving, onder andere van SP, PvdA en GroenLinks. Aanleiding voor het initiatief om hogere straffen te eisen, was de grote misbruikzaak rond Robert M., de crèchemedewerker in Amsterdam. (NRC)

Nederlandse vogelaar ontvoerd in Filippijnen

Rotterdam. Een Nederlandse vogelaar is gisteren in de provincie Tawi-Tawi in het zuiden van de Filippijnen ontvoerd. De man reisde met een Zwitser, hun gids en een ongewapende politieman op een boot. Ook een lokaal raadslid voer mee. Toen vijf gewapende mannen de boot onderschepten en de Europeanen en hun gids meenamen, bleven de agent en het raadslid achter. De Filippijnse gids slaagde erin te ontsnappen. Vermoed wordt dat de aan Al-Qaeda gelieerde terreurgroepering Al-Sayyaf achter de ontvoering zit. Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar Tawi-Tawi. (Novum)

Opstelten onderzoekt inzet expert bij rechter

Den Haag. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) gaat onderzoeken of het mogelijk is om rechters in de zittingskamer te laten bijstaan door deskundigen. Hij laat – op verzoek van D66 – bekijken of die vorm van lekenrechtspraak een oplossing biedt voor het gebrek aan inhoudelijke kennis van rechters bij technisch ingewikkelde zaken. (NRC)