Kogel met vleugels zoekt zelf zijn doel

In this undated photo provided by Sandia National Laboratories, a time exposure, a light-emitting diode, or LED, attached to a self-guided bullet at Sandia National Laboratories shows a bright path during a nighttime field test. The New Mexico-based Sandia National Laboratories announced Tuesday Jan. 31, 2012 that its engineers have invented a bullet that directs itself to a target like a tiny guided missile and can hit a target more than a mile away. According to Sandia Labs engineers, the bullet twists and turns to guide itself toward a laser-directed point. Officials say it can make up to thirty corrections per second while in the air. (AP Photo/Sandia National Laboratories)  AP

Nee, er zit geen scheur in de pagina. Het lichtpad dat je op deze foto ziet is het spoor dat een kogel heeft afgelegd. De (ongedateerde) foto is gemaakt tijdens een nachtelijke veldtest door het Sandia National Laboratories in de Amerikaanse staat New Mexico. Ingenieurs van het onderzoeksinstituut hebben een kogel ontworpen die zijn eigen doel kan zoeken, zo werd dinsdag bekend.

Iedere zelfnavigerende kogel is zo’n tien centimeter lang, schrijft technologiesite ZDNet. Om het doel te raken schijn je met een laserstraal op je doelwit; de optische sensors in de punt van de kogel kunnen de laserstraal opmerken en ernaartoe navigeren dankzij kleine vinnen op de romp. De kogel kan zichzelf dertig keer per seconde corrigeren.

Het projectiel wordt conventioneel afgevuurd met een geweer en heeft een reikwijdte van ongeveer een mijl (1,6 kilometer). De ingenieurs bevestigden bij een test een ledlampje aan de kogel zodat ze het pad van het projectiel konden volgen. Bij de test haalde de kogel snelheden van 730 meter per seconde, aldus persbureau AP.

Voor de kogel moesten de ingenieurs het vertrouwde ontwerp overboord gooien. De gewone kogel heeft groeven, zodat de kogel mooi recht vliegt. Deze zelfgeleidende kogel heeft dat niet, omdat hij zichzelf moet kunnen corrigeren en een bocht moet kunnen maken. In de plaats daarvan gebruikt men kleine vinnen, zoals bij een dartpijltje.