Julian Assange onderstreept driftig woorden in zijn juridische dossier

Voor WikiLeaks-oprichter Julian Assange staat er veel op het spel in het hoger beroep tegen zijn uitlevering aan Zweden.

Natuurlijk staan er camera’s voor het Hooggerechtshof in Londen. Natuurlijk demonstreert zijn aanhang op Parliament Square. Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderswebsite Wikileaks, trekt nog altijd de aandacht.

Maar de interesse in de wederwaardigheden van de veertigjarige Australiër lijkt te zijn afgenomen. In tegenstelling tot bij de acht eerdere zittingen over de uitlevering aan Zweden die Assange boven het hoofd hangt nadat twee vrouwen hem beschuldigden wegens verkrachting, was er gisteren en vanochtend geen sprake van een persscrum of drommen demonstranten.

Dat kan liggen aan de kou – zoals het twintigtal Assange-fans voor het Hooggerechtshof denken. Al leken ook zij zich, in tegenstelling tot eerdere keren, om meer te bekommeren dan louter om Assange. „Bevrijd Brad en Julian, stuur de troepen naar thuis, beëindig al de oorlogen”, was de samenvattende boodschap op één van de spandoeken.

Het gebrek aan belangstelling kan ook liggen aan de zitting zelf. Die ging, net als de eerdere zittingen, om abstracte juridische argumenten en de definitie van ‘juridische autoriteit’. Geen smeuïge details over de vermeende aanrandingen en de seks zonder condoom, de reden waarom de Zweedse openbaar aanklager Assange wil ondervragen.

Volgens advocate Dinah Rose is het „heel eenvoudig”: „Mag een Zweedse openbaar aanklager zowel een zaak onderzoeken als een arrestatiebevel uitvaardigen?” Nee, zegt ze namens Assange. Ja, zegt aanklager Clare Montgomery, die namens Zweden optreedt.

De Wikileaks-oprichter, die vreest dat Zweden hem uitlevert aan de VS, volgt de argumenten nauwlettend en onderstreept met zijn blauwe pen driftig woorden in de talloze dikke multomappen die ook hij voor zich heeft liggen. Hij ziet er moe uit. Zijn huisarrest duurt nu al 423 dagen. Hij moet zich dagelijks melden bij een politiebureau, en altijd op tijd ‘thuis’ zijn. Hij logeert niet meer op het landgoed van oud-legerofficier Vaughan Smith in Norfolk. Daar kwamen te veel onaangekondigde bezoeksters langs, vertelt hij in het komende nummer van het tijdschrift Rolling Stone. „Honderden” vrouwen deden hem een aanzoek.

Assange werkt aan een nieuwe carrière. Hij gaat „beeldenstormers, profeten en machtige insiders” interviewen. Russia Today, een Russische televisiezender onder toezicht van het Kremlin, heeft de serie aangekocht. Ook heeft hij een rol in een aflevering van de cartoon The Simpsons , die op 19 februari in de VS wordt uitgezonden.

Assange heeft geld nodig. Met zijn memoires had hij zijn advocaten willen betalen – maar hij trok zijn toestemming voor het boek in omdat de tekst hem niet beviel. Zijn uitgeverij bracht de autobiografie desondanks uit omdat de Australiër zijn voorschot van een half miljoen dollar al had opgemaakt. Gisteren werd bekend dat zijn eerste advocaat hem aanklaagt omdat Assange zijn rekeningen niet heeft betaald. Zijn rechtbankdagen zijn nog niet voorbij.

    • Titia Ketelaar