Introdans Arnhem

None

Modern balletgezelschap in Arnhem, Inl. introdans.nlSubsidie OCW ca. 3 miljoen, provincies ca. 500.000, gemeente Arnhem ca. 130.000, div. fondsen 15.000.In dienst 80 (61 fte)Optredens 154 (incl. scholen) en 515 activiteiten Introdans Interactie.Bezoekers 56.071 (incl. scholen) en 18.917 Introdans Interactie.

Het Arnhemse Introdans ontwikkelde in veertig jaar een palet aan activiteiten: er is een groep die voorstellingen voor volwassenen maakt en een groep voor de jeugd. De educatieve afdeling is niet alleen op kinderen gericht, maar ook op senioren. Bovendien zijn er projecten voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. „Dat is iets wat niet zo gauw in verband met dans wordt gebracht”, zegt artistiek directeur Roel Voorintholt.

Voorintholt ziet het jaar 2012 positief gespannen tegemoet. Er staan een project met het Gelders Orkest op stapel en speciale programma’s rond Introdans-aartsvader Ton Wiggers (6 april) en choreograaf Hans van Manen (vanaf 3 maart). Het belangrijkste is het debuut van Introdans in de New Yorkse danstempel het Joyce Theater.

Zorgen zijn er ook, al is de kans groot dat Introdans een van de zogenoemde ‘regionale dansvoorzieningen’ wordt die een structurele rijkssubsidie ontvangen. „Daar zouden wij heel blij mee zijn, maar we krijgen hoe dan ook te maken met kortingen. We gaan terug naar het niveau van 2001 en moeten ons budget voor het komende kunstenplan op orde brengen. We hopen dat de lokale overheden het belang van Introdans voor de stad en de regio onderschrijven en ons extra steunen. Die gesprekken beginnen nu.”

Ondanks de spannende tijden is de sfeer goed. Voorintholt wijt dat deels aan het feit dat de helft van het tableau uit Nederlandse dansers bestaat. „Die hebben toch een andere binding met de groep. Onze buitenlandse dansers blijven meestal een jaar of drie, de Nederlanders blijven langer, ze komen hier ook met de intentie langer te blijven.”

    • Francine van der Wiel