internationaal

None

Online kunstbeurs

VIP Art Fair, ’s werelds eerste onlinekunstbeurs, opende vorig jaar voor het eerst haar virtuele deuren. Topwerken zie je ook dit jaar op je scherm voorbij trekken en met één eenvoudige muisklik verschijnt de prijscategorie. Anders dan bij een bezoek aan een echte kunstbeurs hoeft er niet gesocialized te worden. En aan het eind van de avond doen de voeten niet zeer. Op de VIP Art Fair, een initiatief van twee Amerikaanse verzamelaars en twee Amerikaanse internetondernemers, kun je niet ronddwalen als bij een computergame. Op de site staan foto’s van schilderijen en sculpturen waar je op in kunt zoomen tot verfstreekniveau – dat dan weer wel.

VIP online art fair, 3 t/m 8 feb. www.vipartfair.com

Wilhelm Sasnal

Het Haus der Kunst in München presenteert vanaf 3 februari een expositie van het werk van de Poolse kunstenaar Wilhelm Sasnal. Naast het maken van videokunst schildert hij zowel communistische propagandaposters als foto’s van popsterren of rollen plakband. Uit zijn werk spreekt een onderzoekende blik naar de veranderingen die plaatsvonden sinds de val van het communisme. De tentoonstelling geeft inzicht in Sasnals werk vanaf het eind van de jaren negentig, met meer dan zestig schilderijen en een selectie van zijn films. 3 feb t/m 13 mei. München, Duitsland. Haus der Kunst, www.hausderkunst.de

Hammershøi

In The National Gallery of Denmark is vanaf 4 februari de expositie Hammershøi and Europe te zien, met werk van de Deense kunstenaar Vilhelm Hammershøi (1864-1916). De expositie toont werk van de invloedrijke Deen, maar belicht ook zijn kunst als fenomeen op zich. Zijn werk gaat namelijk een dialoog aan met het werk van hedendaagse Europese kunstenaars. Hammershøi schilderde met name portretten, architectuur, landschappen en interieur scènes. Hij is bekend van de laatste die hij in zachte kleuren schilderde. 4 feb t/m 20 mei. Kopenhagen, Denemarken. National Gallery Denmark. www.smk.dk

Renoir

The Frick Collection in New York organiseert een expositie van negen iconische impressionistische schilderijen van de Franse schilder Pierre-Auguste Renoir. De expositie Renoir, Impressionism, and Full-Length Painting brengt de eerste studies van de mans hoge portretten die hij schilderde, ook wel ‘full-length painting’ genoemd. De werken worden geassocieerd met de officiële Parijse Salon in het decennium waarin de impressionistische esthetica zijn bloeitijd kende. 7 feb t/m 13 mei. The Frick Collection, New York. www.frick.org