IFFR: I Did It My Wei Wei in WORM

Een verrassende stellage in de kelder van het Ai Wei Wei Café. Foto Peter van der Ploeg

Experimenteel en politiek correct stoom afblazen na de film kan vanavond in WORM. Vanaf 22.00 uur staat deze festivallocatie in het teken van interactief vermaak tijdens I Did It My Wei Wei.

I Did It My Wei Wei behelst volgens de website van WORM ‘Chinees Ratjetoe’ (wij zijn net zo benieuwd als u). Daarnaast komt DadaMachinima langs, oftewel ‘avant-gardistische videogame modification’. Als kers op de taart krijgt het bezoek Dim Sum van eigen deeg, zo belooft de organisatie.

I DID IT MY WEI WEI from WORM on Vimeo.

Ai Weiwei Café

Ondanks zijn spreek- en uitreisverbod heeft het IFFR er voor willen zorgen dat de Chinese kunstenaar en politiek activist Ai Wei Wei ook overdag niet ontbreekt tijdens het festival. Het gebouw op de Karel Doormanstraat waar vroeger The American Dream Café in huisde, is voor de gelegenheid ingericht als tentoonstellingslocatie en ontmoetingsplek. Verwacht geen macchiato of stromende tap, maar een warm kopje thee of koffie is gratis verkrijgbaar.

De ruimte wordt dagelijks gebruikt voor een praatje met een filmmaker of vertoning van video’s, daarnaast is er de hele dag werk van Ai Wei Wei zelf te bekijken. In de lichte ruimte staan bankjes bij beeldschermen waarop je films van de kunstenaar kunt bekijken. Opvallend is het dat het werk nogal onschuldig oogt, maar blijkbaar gevoelig genoeg is dat de maker zijn land niet uit meer mag. Het café is een lekkere plek om even uit de drukte te zijn, als echte Ai-liefhebber valt het een tikje tegen. In de kille kelder zijn enkele video-installaties van kunstenaars uit het Midden Oosten te vinden. Geen plek waar je uren wil hangen, maar zeker een kort bezoekje waard.

    • Annemarie Coevert