Premier Pakistan aangeklaagd voor minachting rechterlijke macht

De Pakistaanse premier Gilani vorig jaar juli tijdens een toespraak in de Pakistaanse stad Mingora. Foto AFP / Farooq Naeem

Het Pakistaanse Hooggerechtshof gaat premier Yousuf Raza Gilani vervolgen voor minachting van de rechterlijke macht. Dat heeft het hof vanochtend besloten. Het Hooggerechtshof verwijt Gilani dat hij een oude corruptiezaak tegen president Zardari niet heeft willen heropenen.

Het Hooggerechtshof maakte vanochtend bekend dat het proces tegen Gilani op 13 februari zal beginnen. Als hij schuldig wordt bevonden, zou Gilani een gevangenisstraf van zes maanden kunnen krijgen en uit zijn ambt kunnen worden gezet. De uitspraak van het hof is volgens onze buitenlandredacteur Floris van Straaten, die voor NRC Handelsblad over Pakistan schrijft, “eigenlijk wel verrassend”:

“Het leek er de laatste weken een beetje op dat het hof het wat minder hard zou spelen. Zo hoefde Gilani al niet meer zelf in de rechtbank te verschijnen vanwege zijn drukke werk als premier. Nu lijkt het hof toch weer voor de harde lijn te kiezen.”

‘Hooggerechtshof laat oren steeds meer naar leger hangen’

Meer dan twee jaar geleden beval het Hooggerechtshof de regering van Gilani een corruptiezaak tegen Zardari uit de jaren negentig te heropenen. De regering weigerde dat, omdat zij van mening is dat de president immuniteit geniet zolang hij in functie is. In 2009 verklaarde het Hooggerechtshof al een wet nietig die Zardari en anderen immuniteit voor rechtsvervolging voor oude corruptiezaken verleende. Toch heeft Gilani de corruptiezaken niet willen heropenen.

De beslissing van het Hooggerechtshof om Gilani te vervolgen zal de Pakistaanse regering verder onder druk zetten, zegt Van Straaten:

“Het gaat al niet best met de Pakistaanse economie en door de spanningen met de Verenigde Staten over het elimineren van Bin Laden is een deel van het Amerikaanse hulpgeld opgedroogd. Ondertussen wil ook het leger het liefst dat de huidige regering vertrekt en dat premier Gilani en president Zardari vervangen worden door politici die meer op hun hand zijn. Waarnemers vinden de laatste tijd dat het ook wel lijkt dat het Hooggerechtshof zijn oren steeds meer laat hangen naar het leger, dat ook voor de vervolging van Zardari is. Dat roept de vraag op hoe onafhankelijk de rechterlijke macht in Pakistan nog is.”

    • Pim van den Dool