Precies 30 jaar terug vermoordde ook vader Assad al duizenden Syriërs

Foto van de ravage na het bombardement op Hama in 1982. Foto Screenshot Youtube / SyriaWikiLeaks

De geschiedenis herhaalt zich nooit exact, maar soms zijn historische parallellen opvallend. Of huiveringwekkend, zoals in het geval van Syrië. Daar moordde precies dertig jaar geleden ook president Hafez Al-Assad zijn bevolking uit, met duizenden tegelijk. Net als zijn zoon nu.

Televisiezender Al-Jazeera schrijft op zijn website over Khaled Al-Khani. Deze in Frankrijk woonachtige, Syrische kunstenaar was zeven toen hij zijn vader in 1982 verloor tijdens de massamoorden in de stad Hama, volgens velen de ergste mensenslachting in de Syrische moderne geschiedenis.

Foto-slideshow van de massaslachting in Hama op 2 februari 1982:

Nu Syrië opnieuw te maken heeft met een overheid die op grote schaal aan burgers vermoordt, durven veel Syriërs eindelijk over deze gruweldaden te spreken. In de huidige chaos zijn zij minder bang om vanwege hun openhartigheid te worden vervolgd.

Slachtingen van 1982 kostte 10.000 tot 40.000 Syriërs het leven

Op 2 februari 1982 beval Hafez Al-Assad, de vader van de huidige Syrische dictator Bashar Al-Assad, zijn leger de stad Hama binnen te vallen en het centrum van de stad te bombarderen.

In de 27 dagen die volgden kwamen tussen de 10.000 en 40.000 mensen om. Tweederde van de stad, waarin een kleine groep opstandelingen verzet voerde tegen het zittende regime, werd verwoest.

Twee kinderen getuigen over het geweld in Hama in 1982:

Khani zegt tegen Al-Jazeera:

"Assad wilde heel Hama straffen. Via ons wilde hij alle Syriërs leren dat elke aantasting van zijn gezag tot harde ingrepen zou leiden. En dat heeft gewerkt, dertig jaar lang.”

Zoon Assad kopieerde de aanpak van zijn in 2000 zijn overleden vader en lijkt die bloedige tactiek momenteel opnieuw tot het uiterste door te zetten – hoeveel doden er ook vallen onder zijn bevolking.

Russen ook in 1982 al belangrijkste bondgenoot Syrië

Opvallend is dat vader Hafez zijn moordpartijen kon uitvoeren met steun van zijn belangrijkste bondgenoot de Sovjet-Unie. Dat land leverde de vliegtuigen waarmee Hama werd gebombardeerd en de tanks die de stad even later binnen rolden.

Ook nu is het Rusland dat een veroordeling van het geweld in Syrië blokkeert binnen de VN-veiligheidsraad. En ook de wapens van Bashar inzet tegen zijn bevolking zijn nog altijd grotendeels afkomstig uit Russische fabrieken.

Rusland blokkeert een veroordeling van het geweld in Syrië in de VN-veiligheidsraad:

    • Niels Posthumus