GVVV 'viert' eervol bekerverlies

Amateurclub GVVV is gisteravond eervol uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. De Topklasser uit Veenendaal verloor in de kwartfinales in Alkmaar met 2-1 van eredivisieclub AZ.

Waar IJsselmeervogels zich in 1975 ten koste van AZ als eerste en tot nu toe enige amateurclub voor de halve finale van het bekertoernooi plaatste, mislukte een dergelijke bekerstunt van GVVV. De ploeg van succestrainer Erik Assink en clubtopscorer Dennis van Meegdenburg had eerder dit toernooi onder meer de Rotterdamse profclubs Sparta en Excelsior uitgeschakeld.

De circa 2.500 meegereisde voetbalfans uit Veenendaal maakten zich gisteravond in de Noord-Hollandse vrieskou op voor een nieuwe surprise. GVVV, opgericht in 1947, is dit seizoen populairder dan ooit in de Gelderse Vallei en op de Utrechtse Heuvelrug. GVVV speelt al jaren in de top van het zaterdagamateurvoetbal, net als stadgenoot en grote rivaal DOVO. In het bekertoernooi speelden beide clubs uit Veenendaal nooit een rol van betekenis.

Na het even curieuze als verrassende openingsdoelpunt van de 37-jarige aanvaller Van Meegdenburg – na zijn mislukt voorzet belandde de bal in de kruising van het Alkmaarse doel – hing gisteravond een sensatie in de lucht. De reserves van GVVV renden met z’n allen juichend het veld in. Het uitpubliek stond op de banken en bleef luidruchtig, ook toen AZ de bezoekende ploeg steeds verder terugdrong op eigen helft.

Maar de thuisploeg speelde net als in de afgelopen competitieweken stroef. De spelers van trainer Gertjan Verbeek gingen slordig met de vele doelkansen om. GVVV-doelman Johan Jansen groeide in een heldenrol – met stijlvolle reddingen en gewaagde uitloopacties. Elke redding leverde applaus op van zijn supporters, van wie de meesten in de blauwe clubkleuren waren uitgedost.

Doelman Jansen werd slechts twee keer gepasseerd, beide malen door Maarten Martens. De Belgische vormgever van AZ scoorde voor rust uit een vrije trap en na rust met een prachtig geplaatst en effectvol schot.

Een slotoffensief zat er niet in voor de moegestreden amateurs van GVVV, die minder vaak en minder intensief trainen dan de duurbetaalde profs van AZ.

Na afloop gingen de profs van het het winnende elftal – vanwege de kleine uitslag – zwijgend naar de kleedkamer. Het verliezende elftal maakte voor het vak met meegereisde supporters uit Veenendaal minutenlang vreugdedansjes. De amateurs van GVVV waren niet afgegaan en dat mocht gevierd worden, verklaarde voetbalveteraan Van Meegdenburg na afloop voor de camera van Veronica.