Griekenland heeft 15 miljard extra nodig – banken houden poot stijf

Vrouw loopt langs een bank in Athene. Onderhandelingen over vrijwillige kwijtschelding van de Griekse schuld verlopen moeizaam. Foto AFP / Louisa Gouliamaki

Griekenland heeft bovenop de 130 miljard euro noodhulp én 100 miljard schuldenkwijtschelding die het al is toegezegd nog eens 15 miljard extra nodig om niet failliet te gaan. Dat heeft een anonieme bron binnen de Europese Unie gezegd tegen persbureau AP.

Daar komt nog eens bij dat de ministers van Financiën van de eurozone, bij monde van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, stellen dat de onderhandelingen tussen de Griekse autoriteiten en de banken over een grotere vrijwillige kwijtschelding van Griekse schuld “ultra-moeizaam” verloopt. De wens is dat banken 70 procent van de Griekse schulden kwijtschelden.

Als het niet lukt de extra 15 miljard euro die Griekenland nodig heeft onder de landen van de eurozone in te zamelen, zal dit geld moeten komen van een nóg grotere schuldenkwijtschelding door private banken. Die lijken daaraan dus echter niet mee te willen werken.

Meer bezuinigen is voor Griekenland namelijk nauwelijks nog mogelijk. Daar is de zogenaamde troika, Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het IMF, het wel over eens. De Griekse economie is simpelweg in een te slechte staat om nog meer te snijden in het overheidsbudget.

    • Niels Posthumus