Gevleugelde voeten

Natuurijs. We reageren erop als puberjongens op het zien van blote borsten. Elke winter verbaas ik me weer over de hysterische sentimenten die losbarsten zodra het ietsjes vriest. IJsvrij. Halleluja. Iet giet oan.

Laten we elkaar niet voor de gek houden: schaatsen is niets anders dan stompzinnig geglij (vaarwel, honderden followers), maar kennelijk appelleert het aan primitieve hersenlagen, zit het oerdiep ingevroren in ons DNA: uit de klei getrokken, tuk op ons Anton Piekwereldje, ons Brueghellandschapje, onze snert, onze koek-en-zopie. En de Tachtig Jarige Oorlog resoneert nog, toen we de Spanjaarden klopten met wat zij zagen als ‘gevleugelde voeten’.

Schaatsen: de achteloze triomf op het element water, dat Nederlanders zo goed kunnen temmen. Schaatsen: dansen op het overwonnen waterkadaver.

De Elfstedentocht is het de carnavaleske viering daarvan. We willen juichen om een miniatuur-vroeger van elf nederzettingen, een Zaanse Schans zonder Japanners.

Wat de PVV gaat doen als die Tocht oan giet? Zodra de eerste ijsmeesters een gunstige dikte peilen, zal Wilders zich met het evenement moeten associëren. Zoals Dirk Scheringa een schaatser als logo koos voor z’n woekerbedrijf. Gehaaider dan die meeuw.

Het mooiste zou zijn als Geert zelf, op z’n W.A. van Burens, de Elfstedentocht rijdt. Dwars door dat oud-Nederlandse landschap dat we zo prachtig vinden. Ook al hebben we in meerderheid besloten dat natuurbeheer ons geen bal kan schelen. Dat het ons koud laat als het bruggetje bij Bartlehiem moet wijken voor een vierbaansweg of kekke torenflat.

PVV’er Richard de Mos riep vorig jaar in de Haagse gemeenteraad dat de schaatsbaan bij de Uithof een ‘ijstempel’ moest worden, die concurreerde met het Thialfstadion. Niks meer van gehoord, goddank. Laat ze lekker in Friesland blijven, met hun Unoxmutsen.

Waarom moeten wij van onze gemeentekas zulke milieuverwoestende koelmachines laten draaien, al die winterdagen dat het niet vriest? Een ijsbaan van 400 m2 kost 72.000 KWh in twee maanden: het elektraverbruik van twintig huishoudens in een heel jaar.

Sommigen vinden dat een schappelijke prijs voor hun frivole geglij. Zelfs de belijders van het heilige natuurijs.

    • Christiaan Weijts