Fitch kent de drie grootste banken Cyprus junkstatus toe

Caption: (FILES)This picture taken on January 17, 2012 in Paris shows a close-up of a page of the Ratings agency Fitch website. It was reported January 27, 2012 that rating agency Fitch cut its ratings of five eurozone countries including Italy and Spain and lowered its outlook on Ireland, citing their poor finances and vulnerability to sharp turns in market sentiment. Fitch dealt full downgrades to Italy, Spain, Belgium, Slovenia and Cyprus, and cut its outlook on Ireland, saying the "near-term economic outlook highlight(s) the greater vulnerability to monetary as well as financing shocks faced by these sovereign governments." AFP PHOTO / JOEL SAGET Een close-up van de site van Fitch Ratings, vandaag waardeerde het bedrijf de rating van de drie grootste banken op Cyprus af tot junkstatus. Foto AFP / Joel Saget

Kredietbeoordelaar Fitch Ratings heeft de drie grootste commerciële banken van Cyprus afgewaardeerd tot de gevreesde junkstatus vanwege de grote en aanhoudende blootstelling aan de schuldencrisis in Griekenland.

Door het EU-akkoord over het kwijtschelden van ruim vijftig procent van de Griekse schulden verdubbelen de verliezen van de Cypriotische banken. De afwaardering van Fitch treft de Bank of Cyprus, de Marfin Popular Bank en de Hellenic Bank, meldt persbureau AP. De junkstatus betekent dat de meeste beleggers volgens hun eigen richtlijnen geen geld meer mogen lenen aan deze banken. De kans op wanbetaling is zo groot dat de meeste beleggers er niet meer in mogen stappen.

De Cypriotische banken zullen dit jaar waarschijnlijk staatssteun nodig hebben om overeind te blijven. De overheid zal waarschijnlijk 1 miljard euro moeten steken in de banken waardoor de staatsschuld vijf tot tien procentpunt zal oplopen.

Fitch liet vandaag in een verklaring weten dat de Cypriotische banken de komende tijd meer druk van de financiële sector kunnen verwachten als Griekenland erin slaagt vijftig tot zeventig procent van de schulden door de private sector te laten kwijtschelden. Besprekingen om dat voor elkaar te krijgen verlopen echter volgens de Luxemburgse premier en voorzitter van de eurozone Jean-Claude Juncker “ultra-moeizaam”. De komende tijd belooft daarom economisch onzeker te blijven voor het noodlijdende Cyprus.

    • Hans Klis