EYE Film Instituut

Nationaal filminstituut, museum en bioscoop. Amsterdam. Inl. eyefilm.nlSubsidie Rijk: 7 miljoen euro, Amsterdam: 50.000. Verder inkomsten uit kaartverkoop, zaalverhuur en banqueting, fondsen, partnerships en particuliere schenking in U&EYE fonds.In dienst 116,4 fte, 163 medewerkers. In nieuw gebouw 100 vrijwilligers.Bezoekers Minimaal 225.000

De grote gebeurtenis van 2012 is op 5 april: de opening van een nieuw, prestigieus gebouw aan het IJ, tegenover Centraal Station. Een complex met vier bioscoopzalen (ruim 700 stoelen), 1.200 m2 expositieruimte, horeca en kantoren. EYE, tot 2010 Filmmuseum genoemd, was sinds 1975 in het kleinere Vondelparkpaviljoen gehuisvest en daarvoor sinds 1946 in achterkamertjes van studentenbioscoop Kriterion.

De kernactiviteit van EYE is het beheer en de ontsluiting van de collectie: onderzoek, onderhoud, restauratie, digitalisering en vertoning. De collectie bestaat uit 37.000 oude en artistieke films, 700.000 foto’s, 60.000 affiches alsmede archieven, boeken, soundtracks en filmapparatuur. De collectie is verspreid opgeslagen in onder meer bunker en landbouwloodsen, de bibliotheek komt in een nieuw gebouw op industrieterrein Overamstel.

EYE zal jaarlijks vier exposities en ruim 5.000 voorstellingen verzorgen en organiseert debatten, seminars en inleidingen en educatieve activiteiten. Ook is EYE belast met promotie van Nederlandse films in het buitenland. Distributie van films moet EYE overlaten aan marktpartijen, heeft het ministerie van Cultuur bepaald.

Het EYE Film Instituut is redelijk gespaard gebleven bij de bezuinigingen, toch moet het, met licht dalende inkomsten, zichzelf heruitvinden, op de culturele kaart zetten én een gestage stroom bezoekers over het IJ lokken. Dat kan niet zonder goed gevulde oorlogskas: directeur Sandra den Hamer heeft veel moeten schrappen of op een laag pitje zetten, zoals de benoeming van een hoogleraar en grote restauratie- en digitaliseringsprojecten.

    • Coen van Zwol