EU en FIFA vragen Egypte om opheldering over voetbalgeweld - gouverneur weg

Voetbalrellen in het Egyptische Port Said kostten gisteren 74 mensen het leven. Foto AP

De Europese Unie eist een onafhankelijk onderzoek naar het geweld onder voetbalsupporters in het Egyptische Port Said, waarbij gisteren 74 mensen omkwamen. Ook de FIFA vraagt Egypte om opheldering. De gouverneur van Port Said treedt af.

De Egyptische premier Kamal Al-Ganzouri kondigde vandaag het ontslag van de top van de Egyptische voetbalbond en het aftreden van de gouverneur van Port Said aan.

De voorzitter en het bestuur van de voetbalbond zullen volgens Al-Ganzouri op korte termijn worden ondervraagd over de rellen in de kustplaats aan de Middellandse Zee. Op beide autoriteiten is veel kritiek, omdat de politie en ordediensten volgens ooggetuigen nauwelijks ingegrepen toen de rellen uitbraken.

Blatter: stappen nemen om dit soort catastrofes in toekomst te voorkomen

FIFA-president Sepp Blatter heeft diezelfde Egyptische voetbalbond ondertussen gevraagd meer details te verstrekken over de oorzaken van de stadionrellen, die uitbraken in Port Said na het laatste fluitsignaal bij een ontmoeting van de clubs Al-Masry en Al-Ahly.

Blatter belde vandaag nog met de voorzitter van die bond, Samir Zaher, die nu dus zal moeten aftreden.

Blatter zei vandaag:

“Ik begrijp de schok en boosheid in het land [Egypte] dat zo’n ramp mogelijk heeft kunnen zijn. Deze dag is een zwarte dag voor het voetbal en we moeten stappen nemen om ervoor te zorgen dat zo’n catastrofe nooit meer voor kan komen. Voetbal is een kracht van het goede, we mogen niet toestaan dat de sport wordt misbruikt door hen die kwaad willen.”

EU: gebeurtenissen in stadion Port Said zijn totaal onaanvaardbaar

De EU dringt er bij Egypte op aan een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de bloedige rellen. In een verklaring zegt EU-topdiplomaat Catherine Ashton vandaag:

“Ik hoop dat een snel en onafhankelijk onderzoek meer licht zal werpen op de oorzaken van deze tragische gebeurtenis.”

De EU-commissaris van sport, Androulla Vassiliou, zei vandaag:

“Net als alle andere sporten kan voetbal leiden tot intense passie. Maar de gebeurtenissen die we zagen in dit stadion zijn totaal onaanvaardbaar.”