Elke Facebooker is één Frappucino waard

De beursgang van Facebook gaat gepaard met de publicatie van tot voor kort geheime bedrijfsgegevens als de beloning van oprichter Mark Zuckerberg. Op Twitter zorgt de nieuwe informatie voor veel sarcastische reacties. „Zuckerberg: voor 28,4 procent eigenaar van de aandelen Facebook, voor 99 procent van je eigen leven”, zegt iemand. „Facebook waardeert iedere gebruiker op 5,92 dollar. Gefeliciteerd, je bent evenveel waard als een beker Frappucino (bepaald type koffie bij Starbucks, red.)!” roept een andere gebruiker op Twitter.

Eduardo Saverin, medeoprichter van Facebook en na de beursgang voor 5 procent aandeelhouder, hield het kort: „Facebook naar de beurs, daar gaan we dan, wat een avontuur!” Hij voegde er een afbeelding aan toe van de website zoals die in 2004 werd gelanceerd.

Op diverse blogs worden er vraagtekens gezet bij de beursgang van Facebook. Gizmodo, een populaire weblog over consumentenelectronica, is bang dat het bedrijf zich vanaf nu vooral zal bezighouden met het leiden van een beursgenoteerde onderneming en minder met datgene waar ze goed in is: het bouwen van een sociaal platform. Op de ict-website Tweakers zijn de reacties overwegend negatief. „Dit wordt de volgende internetbubble, leren mensen het dan nooit?” Toch zien gebruikers ook kansen: „Facebook is voor velen de toegangspoort tot internet. Er zijn zoveel diensten te integreren.”