Eigenaar en medewerkers megacoffeeshop ontlopen straf

Klanten roken een joint op het terras van coffeeshop Checkpoint bij Terneuzen. De foto, gemaakt door NRC-fotograaf Rien Zilvold, is uit 2006.

De eigenaar en medewerkers van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen gaan vrijuit. Tegen zeventien verdachten waren in hoger beroep celstraffen, boetes en werkstraffen geëist, maar het gerechtshof verklaarde het Openbaar Ministerie vanmiddag niet-ontvankelijk. De rechtbank legde eerder wel straffen op.

Volgens het hof heeft justitie het recht op vervolging van de verdachten verspeeld, zo meldt persbureau Novum vanmiddag. De grootste coffeeshop van het land had geruime tijd, met medeweten van de gemeente en het OM, meer softdrugs in huis dan toegestaan. Ook tegen de illegale bevoorrading werd niet opgetreden.

Het hof zegt dat de gemeente en de officier van justitie wisten van de schaal waarop drugs aanwezig waren in Checkpoint. Zo plaatste de gemeente bordjes om de bezoekersstroom richting de coffeeshop te sturen en werd in 2005 een bouwvergunning verleend om de toen al grote coffeeshop in omvang te laten vervijfvoudigen.

Rechtbank legde eigen en medewerkers eerder celstraffen en boetes op

In maart 2010 kregen de eigenaar en een aantal medewerkers straffen opgelegd door de rechtbank. De eigenaar kreeg zestien weken cel en de andere verdachten kregen ook lagere straffen dan geëist. Niemand hoefde nog de cel in, omdat de straffen niet hoger waren dan de tijd die ze al in voorarrest hadden vastgezeten. Wel moest de eigenaar van de rechtbank ook een boete van tien miljoen euro betalen, omdat hij veel geld met zijn zaak had verdiend. In hoger beroep eiste het OM hogere boetes, celstraffen oplopend tot anderhalf jaar en werkstraffen.

Checkpoint, dat met meerdere kassa’s en gemiddeld 2900 klanten per dag meer weg had van een supermarkt, is al sinds 2008 gesloten. De meeste klanten kwamen van over de grens. Bij invallen werd in mei 2008 in de coffeeshop en op dertien andere adressen in totaal 160 kilo drugs aangetroffen.

    • Pim van den Dool