Europees dodental vrieskou naar 112 - duizenden Serviërs vast

Het oosten van Europa wordt al meer dan een week geteisterd door hevige sneeuwval. Foto AP / Visar Kryeziu

Het dodental als gevolg van het extreme winterweer in oost-Europa is opgelopen tot 112. In bergachtige gebieden in Servië zijn ongeveer elfduizend mensen ingesloten geraakt door de sneeuw. Zo’n 6500 huizen zijn volgens de lokale autoriteiten geïsoleerd geraakt van de buitenwereld.

Het Servische leger probeert al een aantal dagen mensen uit de ingesneeuwde gebieden met helikopters te evacueren of voedsel en medicijnen te brengen. Zo werden in centraal-Servië negen mensen gered die naar een begrafenis waren gegaan, maar niet meer per auto terug konden omdat de wegen door een dik pak sneeuw onbegaanbaar waren geworden. Het aantal doden dat in Servië door het extreme winterweer viel is inmiddels opgelopen tot vijf.

Het oosten van Europa wordt al een week lang geteisterd door extreem winterweer. Eerder deze week werd bekend dat er als gevolg van de kou tientallen doden waren gevallen. Vandaag meldde persbureau AP dat het dodental in heel oost-Europa is opgelopen tot 112. De temperaturen in oost-Europa daalden de laatste dagen tot -32,5 graden Celsius.

De sterkste stijging van het dodental deed zich voor in Oekraïne, waar de autoriteiten vandaag melding maakte van weer twintig doden door de vrieskou. In totaal zijn in het land al 63 mensen overleden aan de gevolgen van het winterweer. Bijna duizend andere Oekraïners zijn in het ziekenhuis opgenomen vanwege onderkoeling. De Oekraïense regering heeft voor de daklozen in het land verwarmde tenten neergezet en verzorgt warme maaltijden.

    • Pim van den Dool